banner

PROCURILI DOKUMENTI

KINA JE PRIKAZIVALA MANJI BROJ SLUČAJEVA KORONAVIRUSA OD STVARNOG? ‘Ljudi su rezultate testiranja čekali više od 20 dana’

Ono što baca sjenu na kinesku “iskrenost” su navodi iz dokumenta prema kojima je u ožujku  prosječno vrijeme između pojave simptoma do potvrđene dijagnoze bilo 23,3 dana. Stručnjaci tvrde kako je to značajno otežalo praćenje bolesti i borbu protiv nje

Nekoliko dana nakon što je Kina objavila da je koronavirus njima stigao u smrznutoj hrani iz Indije, CNN je navodno došao u posjed ekskluzivnih dokumenata za koje navode da pokazuju značajne propuste Kine na početku epidemije koja je svijet bacila na koljena.

Dokumenti iz kineske provincije Hubei pokazuju da je Kina umanjivala brojke zaraženih koronavirusom, a za dijagnosticiranje novih slučajeva trebali su im tjedni. Također, javnost nisu obavijestili niti o vrhuncu sezone gripe u provinciji Hubei tijekom prosinca što se poklapa vremenom kada su se pojavili prvi slučajevi korone, donosi CNN.

Prikazali duplo manje slučajeva

U dokumenti su navedeni podaci od 10. veljače koji govore da je toga dana u provinciji bilo 5918 novih slučajeva zaraze, a službeno, Kina ih je prijavila duplo manje. Čini se, navodi CNN, kako je Kina namjerno prikazivala manje brojke da umanji ozbiljnost epidemije. Oni pak odlučno odbacuju optužbe zapada tvrdeći kako s od početka bili iskreni.

Ono što baca sjenu na kinesku “iskrenost” su navodi iz dokumenta prema kojima je u ožujku  prosječno vrijeme između pojave simptoma do potvrđene dijagnoze bilo 23,3 dana. Stručnjaci tvrde kako je to značajno otežalo praćenje bolesti i borbu protiv nje.

Godinu dana od prvog službeno zaraženog

Danas, 1. prosinca, navršava se točno godinu dana otkako je prvi poznati pacijent pokazao simptome bolesti u Wuhanu, glavnom gradu najpogođenije provincije Hubei. Dokumente koje pokazuju navodne kineske propuste CNN-u je dao zviždač koji je želio ostati anoniman. Otkrio je jedino da radi u kineskom zdravstvenom sustavu, a motiv mu je otkrivanje istine te odavanje počasti kolegama koji su već ranije progovorili o problemima.

I dok svijet željno iščekuje nekoliko najavljenih cjepiva, pandemija koronavirusa ne posustaje. Dosad je usmrtila gotovo milijun i pol ljudi, a broj slučajeva u svijetu uskoro će se približiti brojki od 70 milijuna.

Najnovije informacije o koronavirusu pratite ovdje.

Povratak na Net.hr