OBJAVIO DA JE ON U RATU

KIM JONG UN OPET PRIJETI TRUMPU: ‘Nikad neću prestati širiti nuklearni program! Spremite se za sudnji dan’

Kim Jong-un se zakleo kako Sjeverna Koreja nikada neće prestati širiti svoj nuklearni program, a Ameriku je upozorio o nadolazećem ‘sudnjem danu’.

Sjevernokorejski državni mediji objavili su informaciju kako njihova nacija nikada neće prestati sa širenjem nuklearnog naoružanja uz poruku kako ‘nitko ne može ni naslutiti kada bi mogao izbiti nuklearni rat’.

‘SAD je sve bliže pokretanju nuklearnog rata na korejskom poluotoku, što će rezultirati njihovim konačnim padom’, rečeno je na javnoj televiziji prenoseći poruku sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Strahovi od izbijanja Trećeg svjetskog rata posebice su se produbili nakon što je u ponedjeljak Kimov režim preko Japana lansirao balističku raketu, dovoljno snažnu da prenese bojne glave. Kao odgovor na to američki predsjednik Donald Trump na svojem je Twitter profilu objavio zanimljivu poruku:

‘Sjedinjene Američke Države vode razgovore sa Sjevernom Korejom te im posljednjih 25 godina šalju ogromne količine novca. Razgovor očito nije rješenje!’, napisao je Trump na Twitteru.

Posljednje lansiranje rakete dovelo je Sjevernu Koreju još bliže ka ratu sa SAD-om, a čini se kako Kim Jong-un ne planira stati s provokacijama i ispaljivanjem novih raketa koje bi mogle ozbiljno narušiti međunarodne odose. Kimov cilj je testirati mogu li njegove rakete koje su dovoljno snažne za prenošenje bojevih glava, dosegnuti američki teritorij, odnosno otok Guam u Pacifiku.

Kako su objavili državni mediji, Kim je kazao da ‘plan lansiranja balističkih raketa služi kao simulacija pravog rata te je prvi korak vojne operacije korejske Narodne vojske na Tihom oceanu te uvod u vojne akcije na Guam”.

OD DIPLOMACIJE DO NUKLEARNOG NAPADA: Sedam američkih scenarija za eliminiranje sjevernokorejske prijetnje

List Rodong Sinmun, koji je poznat kao glasilo Kimovog režima, u srijedu je objavio više od 20 fotografija ovotjednog ispaljivanja balističke rakete od strane Pyongyanga. Na nekoliko se fotografija nalazi i sam Kim koji sa širokim osmjehom na licu promatra rezultate lansiranja rakete.

Nastavak verbalnog sukoba

Verbalni rat između Pyongyanga i Washingtona ovog se tjedna posebno zaoštrio posebice nakon što je Kim u ponedjeljak poručio Trumpu da uopće ne mari za njegovo mišljenje te da se nastavlja rad na nuklearnom programu zemlje, piše britanski Express.

SAD su odgovorile Kimu kako je sada dosta, a američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley poručila je da ‘niti jedna zemlja ne bi smjela lansirati svoje rakete preko teritorije neke druge države kako je to učinio Kim lansiravši svoju balističku raketu preko Japana koji broji 130 milijuna stanovnika’.

Američki predsjednik Donald Trump ranije je poručio kako je poruka Sjeverne Koreje ‘jasna i glasna’ te da su sve opcije na stolu.

U međuvremenu su se pojavile informacije prema kojima Južna Koreja obučava posebnu skupinu vojnika koji će biti trenirani da se infioltriraju među redove vojnika sjevernokorejskog režima, a njihov glavni cilj i zadaća bit će svrgavanje Kim-Jong-una s vlasti te ‘rješavanje’ svih njegovih bliskih ljudi.

Povratak na Net.hr