TRAGEDIJA JEMENA

KATASTROFA EPSKIH RAZMJERA: 400.000 djece je kronično izgladnjelo, ako pomoć ne dođe što prije oni će umrijeti

UN je objavio dramatično upozorenje o tisućama djece u Jemenu koja su na rubu smrti zbog gladi.

“Ukoliko do njih ne dođe pomoć u što hitnijem roku, oni će umrijeti”, stoji u priopćenju triju UN-ovih agencija, UNICEF-a, WHO-a i  WFP-a, prenosi The Middle East Monitor.

Država razorena ratom bori se trenutačno s golemom humanitarnom krizom, a a više od 20 milijuna ljudi, od čega je 10 milijuna djece, trenutačno hitno treba medicinsku pomoć.

SAUDIJSKA ARABIJA IZVELA DVA ZRAČNA NAPADA NA JEMEN: Svi strahuju da će ovi događaji biti povod za ratni sukob na Bliskom istoku

400.000 djece u Jemenu je kronično izgladnjelo i prijeti im smrt, navodi se u izvješću UN-a.

Ranije je pak  organizacija Save the Children objavila kako će u Jemenu više od  50 tisuća djece umrijeti od bolesti i gladi do kraja ove godine, dok je Crveni križ priopćio  kako je blokirana njihova isporuka klornih tableta, nužnih za borbu protiv epidemije kolere koja je zahvatila više od 900.000 ljudi.

NA POMOLU NOVI RAT?: Američki general otkrio informaciju koja bi mogla zapaliti iskru sukoba između Saudijske Arabije i Irana

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazio je razočaranje odbijanjem prijedloga Vijeća sigurnosti UN-a od strane saudijskih snaga da se prekinu blokadu te zemlje.

Naime, Saudijska Arabija je blokirala pristup ključnim područjima u Jemenu nakon što su pobunjenici Huti ispalili balističku raketu u blizinu glavnog grada Rijada.

SNAŽNA EKSPLOZIJA U GLAVNOM SAUDIJSKOM GRADU: Na Rijad pala raketa iz Jemena?

SVIJET SUOSJEĆA S NJOM: Mala Jemenka u saudijskom zračnom napadu ostala bez oka i svih članova obitelji

Hutiji su zaprijetili odgovorom na blokadu u vidu ispaljivanja raketa na aerodrome i na luke u Saudijskoj Arabiji i u UAE-u.

Rijad je od 2015. na čelu koalicije sunitskih zemalja koja pomaže režimu u Jemenu u njegovoj borbi protiv pobunjenika Hutija koji imaju kontrolu nad jemenskom prijestolnicom od 2014..

 

Povratak na Net.hr