KRIZA U ŠPANJOLSKOJ

KATALONSKI PREDSJEDNIK NE ODUSTAJE: ‘Primijenit ćemo zakon o referendumu koji poziva na proglašenje neovisnosti’

Katalonija će primijeniti zakon o referendumu koji poziva na proglašenje neovisnosti ako referendum pokaže da je većina glasača za takvu opciju, rekao je katalonski predsjednik Carles Puigdemont u televizijskoj emisiji emitiranoj u nedjelju.

“Proglašenje neovisnosti, koje mi ne nazivamo ‘jednostranim’, predviđeno je zakonom o referendumu kao primjena rezultata. Primijenit ćemo ono što nalaže zakon”, rekao je katalonski lider za katalonski televizijski kanal TV3.

ŠTO AKO KATALONIJA U UTORAK PROGLASI NEOVISNOST: ‘Madridu preostaje jedan potez, a to bi bila katastrofa s iznimno visokim stupnjem nepoznanice’

Prema katalonskom zakonu koji je utro put referendumu održanom 1. listopada, parlament Katalonije bi trebao proglasiti neovisnost te pokrajine u roku od 48 sati nakon što katalonske vlasti službeno proglase rezultate referenduma.

KATALONIJA: Što je stvarno potrebno da se neovisnost postigne u praksi i u skladu s međunarodnim pravom?

ŠPANJOLSKA VLADA ŠALJE POLICIJSKO POJAČANJE U KATALONIJU: ‘Ništa nije isključeno, možda preuzmemo vlast u cijeloj pokrajini’

Katalonska vlada je priopćila da se više od 90 posto ljudi koji su izašli na referendum 1. listopada izjasnilo za odcjepljenje od Španjolske dok su španjolske vlasti referendum proglasile nezakonitim.

LOŠE VIJESTI ZA BARCELONU: ‘Ako se Katalonija odvoji od Španjolske, ona neće biti članica Europske unije’

Izlaznost na referendum bila je 43 posto.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr