KATALONSKA NEOVISNOST

ŠTO ĆE UČINITI MADRID? Separatisti pozivaju na građanski neposluh, moglo bi postati vrlo nasilno

Katalonski je parlament proglasio nezavisnost od Španjolske glasanjem u petak. Independent analizira što će se sljedeće događati.

Kako će Španjolska reagirati?

Samo nekoliko sati nakon što je katalonski parlament proglasio nezavisnost, španjolski je senat odobrio nove ovlasti koje omogućuju vlastima u Madridu uspostavljanje direktne kontrole nad odmetnutom pokrajinom.

Španjolski je premijer Mariano Rajoy raspustio katalonsku vladu, uključujući i regionalnog predsjednika Carlesa Puigdemonta i njegovog zamijenika Oriola Junquerasa te je preuzeo direktnu kontrolu nad Katalonijom.

Ministri središnje Vlade direktno će preuzeti ovlasti katalonske uprave do regionalnih izbora 21. prosinca.

Ministarstvo gospodarstva već je pojačalo svoju kontrolu nad regionalnim financijama, kako bi se blokiralo korištenje državnih sredstava za organiziranje otcjepljenja te započelo s direktnim plaćanjem za osnovne službe i usluge.

Po novom prijedlogu, Madrid će preuzeti potpunu financijsku kontrolu.

Moguće je da će i neki zagovornici katalonske nezavisnosti prestati plaćati poreze Španjolskoj.

Jesu li neovisni ili nisu?

To ovisi o tome koliko su daleko obje strane spremne ići. Gotovo je sigurno da će u Kataloniji biti otpora svakoj odluci Madrida o upravljanju ovom provincijom te je ponovno nasilje i više nego moguće.

Još nije jasno da li će izvanredni regionalni izbori razriješiti krizu.

Rezultati ankete koje je objavio El Periodico upokazali su kako bi rezultati tih izbora vjerojatno mogli biti slični onima ih 2015., kada je koalicija stranaka za nezavisnost formirala manjinsku vladu.

Druge ankete pokazuju kako je Katalonija gotovo prepolovljena po pitanju nezavisnosti.

Španjolski premijer Mariano Rajoy raspustio je katalonsku vladu i raspisao prijevremene izboreFoto: afp

Što je s Europskom Unijom?

EU se za sada držala dosta suzdržano u svojim odgovorima na situaciju, no ponavlja da podržava španjolski ustav, čime praktički podržava španjolsku vladu bez da zvuči previše pristrano.

Europska se komisija nije ponudila posredovati, unatoč tome što su neki promatrači to ponudili. Nakon proglašenja nezavisnosti predsjednik Vijeća Europe Donald Tusk izjavio je kako se “ništa nije promijenilo”.

Predsjedatelj zakonodavnog tijela Europske Unije osudio je izglasavanje nezavisnosti Katalonije izjavivši da to neće biti priznato u EU.

Predsjednik parlamenta EU Antonio Tajani rekao je kako je odluka katalonskog parlamenta “povreda vladavine prava”. Dodao je kako “nitko u Europskoj Uniji neće priznati tu deklaraciju”.

Hoće li druge države priznati proglašenje nezavisnosti?

Britanija je već izjavila kako neće priznati novoproglašenu državu Kataloniju, a ni druge države koje imaju vlastite separatističke probleme gotovo sigurno neće podržati Kataloniju.

Njemačka, Francuska i Cipar neke su od europskih zemalja koje su već dale do znanja da podržavaju jedinstvenu Španjolsku. Slično je objavio i američki State Department.

Što je s policijom i prijetnjom sile?

Glavne separatističke grupe u Kataloniji pozvale su na široku građansku neposlušnost. Rekli su javnim djelatnicima da ne slušaju naređenja iz Madrida već da odgovaraju miroljubivim otporom. Nije jasno hoće li se ljudi odazvati na te pozive.

Španjolska je vlada izjavila da ne planira nikakva uhićenja, no nije jasno što će se dogoditi ako trenutno regionalno upravno osoblje odbije napustiti svoje urede.

Sve se veći broj analitičara boji da bi to moglo dovesti do fizičkog sukoba ako bi krenula intervenirati nacionalna policija, koja je bez oklijevanja koristila fizičko nasilje tijekom referenduma o nezavisnosti.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont (sredina) pliješće nakon što je katalonski parlament proglasio nezavisnostFoto: afp

Jedan od glavnih problema primjene direktnog vladanja odnosi se na katalonsku vlastitu policiju, Mossos d’Esquadra.

Premijer Rajoy rekao je kako će glavni zapovjednik Mossosa biti otpušten. No pripadnici te policije koji zagovaraju nezavisnost već su rekli kako neće slijediti upute središnjih vlasti te da neće koristiti silu kako bi uklonili lokalne ministre i zakonodavce.

DAN NAKON PROGLAŠENJA NEOVISNOSTI – MADRID PREUZIMA KONTROLU NAD KATALONIJOM: Rajoy najavio ‘umjerene mjere’, no što ako katalonska administracija odbije napustiti urede?

Nekoliko je policajaca izjavilo za Reuters kako je 17.000 pripadnika policije podijeljeno između onih koji žele nezavisnost i onih koji joj se suprotstavljaju.

Mossos, čiji je zapovjednik pod istragom zbog sumnje na pobunu, morati će djelovati po direktnim naređenjima svojih novih šefova. Ako se to bude smatralo neophodnim, policajci Mossosa mogli bi biti zamijenjeni nacionalnom policijom.

Može li španjolska vlada kazniti katalonske vođe

PREMIJER RAJOY RASPUSTIO KATALONSKI PARLAMENT I RASPISAO IZBORE! Protiv Puigdemonta će podići tužbu!

Jordi Sanchez i Jordi Cuixart, vođe dva najveća pokreta za nezavisnost, već su uhićeni.

Glasnogovornik španjolskog vrhovnog tužitelja izjavio je kako će podići optužnicu za pobunu protiv svih odgovornih za glasanje o nezavisnosti.

Tužitelj trenutno razmatra bi li optužba trebala biti ograničena na katalonsku vladu, uključujući i predsjednika Puigdemonta i dopredsjednika Junquerasa, ili bi trebala uključiti i članove parlamenta, piše Independent.

Povratak na Net.hr