PANIKA U SUSJEDSTVU

KARTA ZBOG KOJE SU SLOVENCI NA NOGAMA: Britanski hidrografi otkrili pravu granicu u Piranskom zaljevu

U slovenskom listu Delo objavljena je karta utjecajnog britanskog ureda za hidrografiju koja bi mogla uvelike ubrzati proces arbitražnog spora između Slovenije i Hrvatske o Piranskom zaljevu.

U subotnjem izdanju lista Delo novinar Boris Šuligoj objavio je nadasve zanimljiv tekst uz još zanimljiviji kartografski prikaz pod nazivom: ”Isključivi gospodarski pojas nasuprot arbitražne presude’ koji bi mogao uništiti ideju Slovenije da preuzme cijeli Piranski zaljev, prenosi Jutarnji list.

PIRANSKI ZALJEV: Europska komisija podržava arbitražu, no otvorena je i za drugo rješenje

Najbolji kartografi na svijetu

Riječ je o karti Hidrografskog ureda Ujedinjenog Kraljevstva s naslovom: ‘Italija, Slovenija i Hrvatska; Tršćanski zaljev i pristupi’ koju je izdao ured britanske vlade koji izdaje karte koje se smatraju najboljima u svijetu.

Zbog njihove kvalitete i preciznosti ove su karte iznimno tražene kod pomoraca iz brojnih država svijeta, a nisu ni jeftine. Jedna ovakva karta stoji oko 40 funti, odnosno 350 kuna. Karta pokazuje pomorske trase za ulazak u Tršćanski zaljev, a na njoj je ucrtana i granica nadzora pomorskog prometa u Piranskom zaljevu.

Slovenska uprava na nogama

Slovensku je upravu za pomorstvo na noge digla činjenica da je ta granica ucrtana sredinom zaljeva, dakle onako kako to traži Hrvatska i kako bi trebalo biti temeljem Konvencije o pravu mora, piše Jutarnji list.

Za Delo su iz Uprave izjavili kako su o tome izvijestili Ministarstvo vanjskih poslova, a ministar Karl Erjavec je pak rekao: ‘Uopće nije važno kakve zemljovide izdaju u Velikoj Britaniji. I sami lako nacrtate svoju pomorsku kartu i svoju granicu’.

Erjavca je napao dr. Marko Pavliha, koji traži da se ministarstvo oglasi i zatraži promjenu zemljovida te da reagira na inicijative koje dolaze iz Hrvatske o tome da će biti proglašen isključiv gospodarski pojas.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr