"KRIVUDAVA" VOŽNJA

KARDINALNA GREŠKA: Strogi kardinal i bivši visoki vatikanski prelat pijan vozio na Havajima

Umirovljeni kardinal William Joseph Levada (79), nekadašnji pročelnik stroge i utjecajne vatikanske Kongregacije za nauk vjere, uhvaćen je na Havajima dok je vozio automobil u alkoholiziranom stanju.

Jedan od najviših prelata Rimokatoličke crkve zaustavljen je oko ponoći u mjestu Kailua-Kona, na havajskom Velikom Otoku, nakon što je prometni policajac uočio kako vozilo kojim je ovaj upravljao, krivuda po cesti.

Pušten uz jamčevinu

Priveden je u policijsku postaju, optužen za vožnju u alkoholiziranom stanju te pušten uz jamčevinu od 500 dolara.

U izjavi koju je glasnogovornik nadbiskupije u San Franciscu posalo Huffington Postu ističe se kako Levada “žali zbog pogrešne procjene svojih postupaka i namjerava u potpusnosti surađivati s vlastima”.

Odmarao na Havajima

Bivši nadbiskup Portlanda i San Francisca na Havajima je navodno boravio na odmoru skupa s još nekoliko drugih svećenika.

Levadu je 2005. godine bivši papa Benedikt XVI u Vatikanu imenovao svojim nasljednikom na mjestu pročelnika utjecajne Kongregacije za nauk vjere (koju se smatra ovodobnim nastavkom nekadašnje inkvizicije), a godinu dana kasnije imenovao ga je i kardinalom.

Papa Benedikt XVI proglasio je nadbiskupa Levadu kardinalom 24. ožujka 2006. godineFoto: AFP

Jedan od “prinčeva” Katoličke crkve

Kardinali se u katoličkoj crkvi smatraju “prinčevima crkve”, najvišim prelatima u crkvenoj hijerarhiji. Trenutačno je diljem svijeta tek 219 kardinala.

Kardinal Levada umirovljen je 2012. godine, a 2013. je bio u konklavi koja je izabrala papu Franju.

UPUTA IZ VATIKANA: Ne pravite medijski šou s Gospom!

 

 

Povratak na Net.hr