BREXIT

KAO VEĆINA NJIH, I OVAJ SE RAZVOD PRETVARA U NOĆNU MORU: Prijetnji je puno, ali jedna je ipak najopasnija

Mučno je već sada, možemo samo zamisliti kako će biti naredne tri godine…

Za sve koji rade na procesu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, protekli tjedan bio je kao iz pakla. U zadnjih pet dana britansko gospodarstvo odaslalo je nove znakove upozorenja što će Brexit donijeti, šefovi EU poslali su jednako ozbiljna upozorenja iz Bruxellesa i sve to zajedno pokazalo je s kolikim će se izazovom zapravo britanska vlada suočiti tijekom cijelog procesa.

Valuta strmoglavo pada

Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje je dio Europske unije, a tako će ostati još najmanje 30 mjeseci. No, strani investitori odmiču se od funte budući da je opće prihvaćeni stav kako će deblji kraj ovog prekida izvući Britanci, a ne Unija.

Funta je pala 8 posto u odnosu na dolar što je najslabije stanje ove valute unazad 31 godinu.

FUNTA PROPADA: Brexit uništio britansku valutu, nikad nije bila niža u 3 godine

Ova devaluacije funte ima svojih dobrih strana. Turisti koji pristižu iz cijelog svijeta više troše jer njihovi euri/dolari/yuani vrijede više, a i neki britanski izvoznici bilježe rast prodaje jer im je pala cijena robe u inozemstvu.

No, ne treba se zavaravati. Britanci, naime, više uvoze no što izvoze i taj uvoz postaje sve skuplji što diže cijenu živežnih namirnica.

BREXIT: Napusti li Velika Britanija Europsku uniju past će u crnu rupu i izgubiti jedno desetljeće

Spomenimo i kako i dalje postoji rizik da pad funte izazove dublju financijsku krizu koja će utjecati i na dionice i na obveznice.

‘Neka spavaju kako su si prostrli’

Britanski dužnosnici izbjegavaju odgovoriti na pitanja o trgovinskoj vezi koju žele imati s Europskom unijom nakon istupanja jer ne žele u ovako ranoj fazi pregovora staviti sve karte na stol.

‘Ispregovarat ćemo najbolju moguću opciju za britanski narod. To uključuje i najbolji pristup europskom tržištu’, rekla je u srijedu premijerka Theresa May.

Međutim, May je otvoreno dala do znanja i kako želi ograničiti migracije iz EU što je u suprotnosti s osnovnim postulatima europskog tržišta.A to može značiti samo jedno – čeka nas dug i bolan Brexit.

TVRDI ILI MEKI BREXIT? Pred Velikom Britanijom je teška odluka, stručnjaci napominju: ‘Sami sebi izrađuju lijes’

Donald Tusk rekao je kako je ideja da Ujedinjeno Krajevstvo može dobiti poseban odnos s europskim tržištem bez da igraju po pravilima, potpuno iluzorna.

‘Po mom mišljenju, jedina alternativa tvrdom Brexitu je nikakav Brexit’, rekao je Tusk.

Hoće li im Škotska pobjeći?

Uz sve prijetnje koje Brexit donosi Britancima, najopasnija im je potencijalni raspad Ujedinjenog Kraljevstva. 45 % Škota se na referendumu iz 2014. godine izjasnilo za neovisnost svoje zemlje. Uzmemo li u obzir da su se Škoti isto tako u lipnju izjasnili većinski za ostanak u EU, tada bi se na sljedećem referendumu za neovisnost mogao očekivat ishod drugačiji od onog 2014.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr