MORALI REAGIRATI

KANCEROGENE ČOKOLADICE? Poznati proizvođač tvrdi: ‘Naši proizvodi su potpuno sigurni’

Tvrtka Ferrero tvrdi kako su njene Kinder Riegel čokoladice, za koje je objavljeno da imaju kancerogene sastojke, sigurne za konzumaciju te ističu kako ulažu napore u smanjenje količine mineralnih ulja iz svojih proizvoda.

Nakon što je u medijima objavljeno istraživanje Foodwatcha u Njemačkoj po kojem čokoladica Kinder Riegel sadrži kancerogene supstance, odnosno aromatska mineralna ulja i zasićena mineralna ulja, oglasila se i tvrtka Ferrero.

“Zajedno sa svim našim partnerima u lancu opskrbe hranom radimo na tehničkim rješenjima kako bi se smanjila prisutnost te materije koliko god je to moguće i kako bi se izbjeglo njeno prenošenje na hranu”, priopćili su iz Ferrera, piše B92 prenoseći agenciju BETA.

Boje s ambalaže

Također su naveli kako se rasprava o komponentama mineralnih ulja (MOSH / MOAH) vodi odavno i da obuhvaća širok raspon hrane iz najrazličitijih kategorija. Pravdajući se tvrde kako tragovi mineralnog ulja postoje gotovo svuda u okolini te da se na različite načine mogu prenijeti u hranu.

“Glavni izvori prijenosa su, primjerice, tiskarske boje koje sadrže komponente mineralnih ulja, a koje se koriste pri procesu recikliranja ambalaže, pa se zbog eventualnog prisustva recikliranih vlakana mogu prenijeti na sirovine i hranu”, pojašnjavaju u Ferreru te dodaju kako već koriste isključivo neprocesuirana vlakna koja dolaze iz certificiranih održivih lanaca nabavke, a ne reciklirani materijal.

Istraživanje Foodwatcha

Iz Ferrera poručuju kako jamče vrhunsku kvalitetu svih njihovih proizvoda te da su svi oni napravljeni po zakonima o hrani.

Foodwatch je u svom istraživanju obuhvatio čokolade i grickalice i sporna ulja uz Kinder čokoladice pronašao i u Lindtovom Fioretto Nougat Minisu i Rübezahlovim čokoladicama Sun Rice Classic Schokohappen. Oni, pak, tvrde kako ne postoji dozvoljena količina kancerogenih ulja koje su pronašli u hrani.

NIJEMCI UPOZORAVAJU: ‘Pronašli smo kancerogene sastojke u poznatim čokoladicama’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr