TERET MIGRANTSKE KRIZE

KANCELARKA U ŠKRIPCU: Merkel bi pod pritiskom mogla otići već na proljeće

Politika otvorenih vrata, koju je s početkom izbjegličke krize u Europi propagirala njemačka kancelarka Angela Merkel i isprva na tome ubirala popularnost, u međuvremenu se, pod sve većim pritiskom izbjeglica i migranata te nizom incidenata poput onog u Kölnu u novogodišnjoj noći, počela urušavati.

To bi, prema procjeni njemačkog analitičara Michaela Sprenga, već u iduća dva mjeseca dovesti do velikog pritiska i na samu kancelarku koja bi se mogla suočiti s pitanjem povjerenja njezinoj vladi, a u konačnici i mogućom ostavkom već na proljeće.

KRAJ VLADAVINE ANGELE MERKEL? Politika prema izbjeglicama mogla bi je stajati mandata

Ožujak će biti presudan

Bivši glavni urednik njemačkog lista Bild am Sontag i politički savjetnik Spreng, tvrdi da će ožujak biti sudbonosan za kancelarku. U ožujku se, naime, održavaju pokrajinski izbori, ali i summit Europske unije.

“Merkel je u velikoj opasnosti. Moguće je da se situacija zaoštri do te mjere da će biti prinuđena postaviti pitanje povjerenja vladi u Bundestagu”, kazao je Spreng bečkom dnevniku Österreich.

Po njegovom mišljenju, Merkel se nalazi u škripcu između gubitka vjerodostojnosti i gubitka vlasti.

“MORAMO SAMANJTI BROJ IZBJEGLICA”: Dok Njemačka kipi, Merkel i dalje odbija gornju granicu za migrante

Nema pravog nasljednika

“Moja prognoza je da će pregovarati s EU do posljednje sekunde i utvrditi da je sve što je pokušala bilo neiskorišteno. Tada će se naći kompromis između ograničenja prihvata izbjeglica i zatvaranja granica”, kaže Spreng.

On smatra da Njemačka nema pravog nasljednika sadašnjoj kancelarki, izuzev aktualnog ministra financija Wolfganga Schäublea, koji bi mogao biti prijelazni kancelar do 2017. godine, ali ne i više od toga, prenosi Tanjug.

ANALITIČARI: Europa je u krizi. Ponovo će je spašavati Amerikanci

Povratak na Net.hr