Vapaj u pomoć

KANAĐANINU ODRUBILI GLAVU: Filipinska militantna grupa Abu Sayyaf objavila novi video s taocima

Video koji pokazuje zapadne i filipinske taoce Abu Sayyafa, militantne grupe povezane s ISIL-om, pojavio se ovog tjedna, a na njemu troje zatočenika mole svoje vlade, prijatelje, političare, pa čak i poznate osobe da im pomognu, piše CNN.

Video je nabavila SITE, organizacija koja promatra ekstremiste, a na njemu se vide norveški državljanin Kjartan Sekkingstad, kanadski državljanin Robert Hall i filipinska državljanka Marites Flor kako sjede na zemlji, okruženi sa šest naoružanih militanata, od kojih jedan ima maskirano lice.

U CENTRU MJESTA PRONAŠLI ODSJEČENU GLAVU: Militanti povezani s Al-Kaidom na Filipinima zvjerski likvidirali Kanađanina

Snimka počinje Sekkingstadovim apelom kanadskoj i filipinskoj vladi, kao i prijateljima i obitelji, da osiguraju njihovo oslobađanje. Grupa je već ranije zahtijevala plaćanje 300 milijuna filipinskih pesosa (41,6 milijuna kuna) za svaku od žrtava do 25. travnja.

Odrubljivanje glave

Norvežanin podsjeća na nedavno odrubljivanje glave jednog drugog zapadnog taoca, Kanađanina Johna Ridsdela, koji je još u rujnu prošle godine zarobljen zajedno s preostalim taocima u turističkom centru na otoku Samal, uz obalu velikog južnog otoka Mindanao.

Nakon odrubljivanja glave Kanađaninu, ostalo je još samo troje taocaFoto: YouTube/Screenshot

Sekkingstad je bio upravitelj turističkog centra, dok su prostala tri zatočenika bili gosti koji su pristali jahtom u marini.

Militantna je grupa ubila Ridsdela krajem prošlog mjeseca, nakon što je prošao rok za isplatu otkupnine. Gripa je objavila video orubljivanja njegove glave.

U novoobjavljenoj snimci nakon Sekkingstada progovara Hall, koji traži od filipinske vlade prestanak vojnih akcija protiv grupe, navodeći kako ofenziva dovodi njihove živote u opasnost. Operacije protiv Abu Syyafa pojačane su nakon ridsdelovog ubojstva.

Hall kaže kako mu je rečeno da zahtjeva od kanadske vlade da plati otkupninu, te navodi nedjelovanje trudeauove administracije kao uzrok risdelove smrti.

Zatim progovara Flor, koja se sa u suzama u očima obraća na engleskom i tagalogu svima iz relevantnih vlada, filipinskome predsjedniku Benignu “Noynoyu” Aquinu, zatim Rodrigu Duterteu, predsjedničkom kandidatu koji je trenutačno gradonačelnik na Mindanau, pa čak i poznatom boksaču Mannyu Pacquaiu koji je porijeklom s tog otoka.

Prijetnje daljnim odrubljivanjima

Jedini maskirani militant zatim progovara u kameru, i kaže kako je poruka odrubljivanje glave Ridsdelu bila vrlo jasna te upozorava protiv odugovlačenja u pregovaranju, prijeteći da će odrubiti glave i tri preostala taoca ako se ne ispune njihovi zahtijevi.

Abu Sayyaf je objavio sličan video i prošle godine, kratko nakon što je zarobio taoce.

INDONESIA-PHILIPPINES-KIDNAPPING
Militanti su oslobodili deset indonezijskih taoca, ali su zadržali još četiriFoto: ADEK BERRY/afp

Nakon ridsdelovog ubojstva, grupa je oslobodila deset indonezijskih taoca, a zadržala ih je još četiri. Indonezijski je predsjednik Joko Widodo izjavio kako njegova vlada nastavlja raditi na njihovom izbavljanju.

Norveški ministar vanjskih poslova Borge Bende rekao je kako će norveška nastaviti “s već postojećim djelovanjem kako bi pronašla rješenja za preostale taoce”, nakon smrti kanadskog taoca.

Kanadski je premijer Justin Trudeau rekao da, dok je “razbiješnjen” ridsdelovim ubojstvom, njegova vlada “neće komentirati ili objaviti bilo kakve informacije koje bi mogle kompromitirati postojeća djelovanja ili ugroziti sigurnost preostalih taoca.”

Tko su Abu Sayyaf?

Ova nasilna ekstremistička grupa želi uspostaviti nezavisnu islamsku državu na Mindanau, južnome velikom otoku većinom katoličkih Filipina.

PHILIPPINES-ATTACKS-CLASH
Filipinska je vojska, uz pomoć Sjedinjenih država, nanijela znatne gubitke Abu Sayyafu, te ih smanjila na nivo obične bandeFoto: STR/AFP

Filipinska je vojska zadnjih godina postigla uspjehe u spriječavanju terorističkih bombaških akcije ove grupe, čime ju je natjerala da promjeni način djelovanja u kidnapiranje stranaca za otkupninu.

“Nakon nekih 15 godina dosta grubog suzbijanja od strane Amerikanaca i Filipinaca, ono što je ostalo od njih je kriminalna grupa od nekoliko stotina pripadnika koja se bavi iznuđivanjem i kidnapiranjem”, kaže Greg Poling, direktor Azijske pomorske inicijative za teransparentnost, koja je dio washingtonskog Središta za strateške međunarodne studije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr