NAJVIŠE U SIRIJI

‘KALIFAT’ SE SMANJUJE: Džihadisti ISIS-a u zadnjih godinu dana izgubili 22 posto teritorija

Džihadistička skupina tzv. Islamska država je između 1. siječnja 2015. i 14. ožujka 2016. izgubila 22 posto teritorija koji je kontrolirala u Siriji i u Iraku, objavio je u srijedu specijalizirani institut IHS Jane’s sa sjedištem u Londonu.

“Rat se okreće na štetu Islamske države. Između 1. siječnja i 15. prosinca 2015. ISIS je izgubio kontrolu nad 14 posto svog teritorija”, rekao je Columb Strack, analitičar IHS-a i stručnjak za Bliski istok.

ŽESTOKI UDARI NA PALMIRU: Islamska država pred gubitkom jednog od najjačih uporišta

Najveći gubici u Siriji

“U novoj studiji se ističe da je ISIS u zadnja tri mjeseca izgubio još 8 posto teritorija”, opet u odnosu na teritorij koji je kontrolirao 1. siječnja 2015., dodao je.

Kako navodi britanski ogranak američkog instituta IHS-a koji se oslanja na informacije dobivene iz društvenih medija i izvora u Siriji i u Iraku, ta je skupina 14. ožujka 2016. kontrolirala 73.440 četvornih kilometara teritorija.

Džihadisti su u Iraku izgubili velika područja u okolici Ramadija, zapadno od Bagdada i napose u okolici Tikrita, sjeverno od prijestolnice.

No najveće gubitke terena imali su u Siriji.

Financijske teškoće

Otkako je ISIS ljetos izgubio Tal Abjad, jednu od glavnih točaka gdje je ulazio u Tursku, IHS je primijetio da skupina ima “financijskih teškoća” koje su se odrazile u “povećanju raznih poreza” i u “velikom smanjenju plaća koje je isplaćivala borcima”.

“Te financijske teškoće su pogoršali ruski i međunarodni zračni udari na izvore prihoda skupine od nafte od kraja 2015.”, dodaje Strack.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak najavio povlačenje većeg dijela ruskog vojnog kontingenta iz Sirije, gdje je ta zemlja od 30. rujna izvodila zračne udare kao potporu snagama Bašara al-Asada.

PUTIN IZNENADIO SVE: ‘Postigli smo ciljeve, povlačim vojsku iz Sirije’

POZADINA RUSKOG POVLAČENJA IZ SIRIJE: Pet mogućih razloga za dramatičnu Putinovu odluku

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr