'EKONOMIJA GAŽA'

KAKVI ĆE BITI POSLOVI BUDUĆNOSTI? Zaboravite fiksno radno vrijeme, plaćeni godišnji i bolovanje

Moguće je da poslovi budućnosti neće imati fiksno radno vrijeme, plaćeni godišnji odmor kao ni plaćeno bolovanje ili mirovine.

Tim je riječima, piše The Independent, trend zapošljavanja koji se kreće prema tzv. ‘ekonomiji gaža’ opisao britanski ministar rada i mirovinskog sustava Damien Green. On smatra da je taj trend ‘uzbudljiv’ i da sa sobom nosi ‘veliki potencijal’.

VIZIONAR ELON MUSK UVJEREN: Roboti će vam uzeti poslove…Ali država će vas ipak morati plaćati

Britanski sud presudio protiv Ubera

Britanski ministar javno je dao podršku takvom pristupu mjesec dana nakon što je tamošnji sud presudio da bi zaposlenici Ubera trebali faktički dobivati minimalnu plaću te imati plaćen godišnji odmor. Sud je time odbacio argumente Ubera, koji se žalio na presudu, da su njihovi vozači samozaposleni i da im ta prava ne pripadaju.

”Prije samo nekoliko godina pravi je posao značio fiksnu mjesečnu plaću, s fiksnim radnim vremenom, plaćenim godišnjim odmorom i plaćenim bolovanjem te svim ostalim beneficijama koje idu uz to”, kazao je ministar Green.

Dodao je da je ‘ekonomija gaža’ sve to promijenila.

SUPER PLAĆA: 10 futurističkih poslova za koje nećete vjerovati da već postoje

Golema promjena na tržištu rada

”Ljudi su sada vlasnici svoga vremena i sami odlučuju kome će i kada ustupiti svoje usluge. Mogu birati i kombinirati poslodavce, radno vrijeme, ured, korištenje godišnjeg odmora… Ovo je jedna od najznačajnijih promjena na tržištu rada. Potencijal je golem, a promjena je uzbudljiva”, smatra Green.

On ističe da je ideja ‘ekonomije gaže’ u tome da će tehnološke promjene učiniti stalne poslove zastarjelima te da će rasti samozapošljavanje.

Britanski laburisti tvrde da su vozači Ubera zaposlenici sa svim pravima koja su zakonski omogućena, pa im se stoga ne može uskratiti ni plaćeni godišnji odmor ni minimalac.

PRAVE DRAGOCJENOSTI: 10 vještina koje će poslodavci sve više tražiti

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr