PROPALA KUPNJA HELIKOPTERA

DIPLOMATSKI RAT POLJSKE I FRANCUSKE: ‘Pa mi smo ih prije par stoljeća naučili jesti vilicom!’

Zamjenik poljskog ministra obrane jučer je ustvrdio da su Poljaci naučili Francuze kako se služiti vilicom, dolivši ulje na vatru u diplomatskom sporu zbog propale kupnje helikoptera.

Pariz je povukao poziv poljskom izaslanstvu na sajam vojne industrije u Francuskoj ovoga mjeseca, uslijed napetih odnosa zbog prekida pregovora o kupnji Airbusevih helikoptera.

“Ima već dugo da nas je francuska strana službeno pozvala, a sada nam pokazuju vrata”, rekao je Bartosz Kownacki za televiziju TVN24.

“Riječ je o ljudima koje smo prije nekoliko stoljeća naučili jesti vilicom, što možda objašnjava njihovo današnje ponašanje”, dodao je.

Referirao se na činjenicu da je vilicu u Francusku donio francuski kralj Henry III., koji je ranije bio poljski kralj.

Povjesničari su, međutim, podijeljeni oko podrijetla te vilice. Neki kažu da ju je kralj, kad je napustio Poljsku, otkrio za boravka u Veneciji, a drugi tvrde da je vilicu doista prvi put vidio u Poljskoj gdje ju je pola stoljeća ranije donijela poljska kraljica talijanskog podrijetla Bona Sforza.

Poljska je prošlog tjedna odustala od kupnje 50 letjelica Caracal Airbus Helicoptersa vrijednih oko 3,14 milijardi eura i najavila da umjesto toga kupuje barem 21 američki helikopter Black Hawk.

Francuski predsjednik Francois Hollande zbog toga je odgodio posjet Varšavi planiran za ovaj tjedan, a direktor Airbusa Tom Enders oštro je kritizirao poljsku konzervativnu vladu rekavši da još “nitko nije tako postupao” s tom tvrtkom i najavio da će tražiti odštetu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr