POLITIČKA KRIZA

KAKVA BUDUĆNOST ČEKA ROBERTA I GRACE MUGABE? Ovo je 5 mogućih scenarija rješenja krize u Zimbabveu

Vladajuća stranka Zimbabvea Zanu-PF namjerava podržati opoziv predsjednika Roberta Mugabea, nakon što je ovaj ignorirao rok da sam da ostavku.

Stanovnici Zimbabvea, kao i mnogi ljudi širom svijeta, bili su šokirani u nedelju navečer kada se Mugabe obratio naciji i rekao da ne samo da ne daje ostavku, već da će i predsjedati kongresom vladajuće stranke u prosincu.

I tako, s prkosnim Mugabeom, i vojskom koja i dalje tvrdi kako nije izvela puč, koje su mogućnosti da ga se natjera da odstupi s položaja, pita se BBC.

Evo pet mogućih scenarija:

1. Opoziv

Zanu-PF kaže kako će pokrenuti postupak opoziva Mugabea kada se parlament sastane u utorak.

Opoziv je proces smjenjivanja predsjednika putem parlamenta.

I narodna skupština i Senat mogu započeti postupak ako zahtijev prođe s običnom većinom glasova zastupnika. No potrebna je dvotrećinska većina u oba doma da bi opoziv uspio.

Zanu-PF ima dvotrećinsku većinu u Skupštini, ali ne i u Senatu.

Korist odabira ovakve procedure za vojsku je da generali mogu reći kako je predsjednik smijenjen u skladu s ustavom. Loša strana za njih je da to ne garantira da će Mugabeovo mjesto odmah zauzeti osoba kojoj su ga namijenili.

Gomila pozdravlja vojsku koja je izašla na uliceFoto: AFP

Emmerson Mnangagwa, čiji je otkaz i prouzročio akciju vojske, ne bi mogao odmah preuzeti položaj predsjednika, jer po ustavu bi sadašnji dopredsjednik prvi trebao popuniti to mjesto.

Trenutačno ta je osoba Phelekezela Mphoko, čovjek koji podržava Grace Mugabe, i koji je ove nedelje izbačen iz Zanu-PF.

Ostaje za vidjeti može li vojska uvjeriti Mugabea da postavi njihovog kandidata za svog dopredsjednika prije opoziva.

Neki analitičari tvrde da je upravo to ono o čemu generali trenutno pregovaraju s njim, te da je to Mugabeov način da se pokuša održati na vlasti.

No s obzirom koliko se teškim pokazalo uvjeravanje Mugabea da sam da ostavku, ni ova namjera vojske nema preveliku šansu za uspjeh.

2. Mugabe ostaje na vlasti – do prosinca

Predsjednik Mugabe bio je odlučan kada je objavio svoju odluku na televiziji ove nedelje.

Unatoč tome što mu je Zanu-PF dala otkaz, on je izjavio keko je “za par thedana stranački kongres, kojim ću ja predsjedati”.

Naveo je kako je spreman oprostiti akciju vojske, te je rekao “Koji god bili razlozi za i protiv nalčina na koji su izveli svoju operaciju, ja, kao vrhovni zapovjednik, prihvaćam njihovu zabrinutost”.

Pojavili su se glasovi kako je Mugabe spreman dati ostavku.

Nije jasno da li se predomislio, ili su te priče netočne. No urednik BBC Afrike Fergal Keane kaže de bi time vojska ispala slaba.

Mugabe je poznat po svojoj lukavosti, kao i tvrdoglavosti. Možda ima još kojeg asa u rukavu.

Prosvijedi u Harareu na kojima se zahtijeva Mugabeova ostavkaFoto: afp

3. Mugabe prisiljen otići u egzil

U početku se smatralo kako vojska pokušava doći do dogovora s Mugabeom koji bi mu omogućio da ostane u Zimbabveu jednom kad odstupi. No trenutačan zastoj čini tu mogućnost sve manje vjerojatnom.

Sa stajališta Mugabea i njegove supruge, postoji strah da čak i ako bi im sada obećali imunitetr od progona, slijedeća vlada to možda ne bi poštovala.

Te bi stoga Mugabe mogao biti prisiljen da ode u izgnanstvo.

Do nedavno, susjedna Južnoafrička Republika bila je prirodno mjesto za njegov smještaj. Mugabe tamo uživa veliko poštovanje, dobrim dijelom zbog njegove podrške borbi protiv apartheida.

Oporbena stranka EFF već je pozvala vladu da “pripremi dobrodožlizu predsjednku Mugabeu u njegov politički azil”.

Obitelj Mugabe navodno posjeduje dosta vlasništva u Južnoafričkoj Republici.

No glavni je problem što bi bilo s njegovom suprugom Grace. Ona je dobila diplomatski imunitet nakon što je navodno napala model Gabriellu Engels hotelskoj sobi u Johanesburgu ovog kolovoza.

Robert i Grace Mugabe snimljeni u Južnoafričkoj republiciFoto: afp

No model pokušava ukloniti diplomatski imunitet , u kojem bi slučaju gospođa Mugabe bila suočena s kaznenim progonom u Južnoafričkoj Republici.

Dakle, ako ne ova zemlja, koja onda?

Druge mogućnosti su Melezija i Singapur, gdje Mugabeovi isto tako posjeduju nekretnine.

4. Vlada nacionalnog jedinstva i izbori

Vođa oporbene stranke Pokret za demokratsku promjenu – Tsvangirai (MDC-T) vratio se u Harara nakon medicinskog tretmana zbog raka u Južnoafričkoj Republici, što je pokrenulo spekulacije o pregovorima o vladi jedinstva.

To je scenarij koji bi mnogi na Zapadu, kao i oporba, preferirali.

Drugi oporbeni vođa, Tendai Biti, izjavio je kako bi se priključio vladi nacionalnog jedinstva ako bi Tsvangirai isto bio u njoj.

MUGABE IGNORIRA ZAHTJEV ZA OSTAVKOM, NAROD BJESNI: ‘Čini se da on živi u nekom drugom svijetu’

5. Novi Mugabe?

Izgleda da se Mugabea ipak nije tako lako riješitiFoto: afp

Noćna akcija nije bila pokušaj promjene režima, već unutarnji sukov unutar Zanu-PF, a ta je stranka i dalje čvrsto na vlasti.

Vojska je dobrim dijelom oružano krilo ove stranke.

A čovjek kojeg podržava kao vođu, Emmerson Mnangagwa, pomagao je Robertu Mugabeu u izvršenju nekih od njegovih najkontroverznijih političkih djela.

Uz to je, tvrde glasine, i još bezobzirniji.

Tako da je daleko od sigurnog da bi svrgavanje Mugabea poboljšalo život prosječnog stanovnika Zimbabvea.

Povratak na Net.hr