OBITELJSKI POSAO

KAKO ZARADITI NA POLITICI? Dok Tony Blair savjetuje Vučića, njegova supruga Cherie Blair savjetuje Vladu Kosova

Važnu ulogu u odluci da se 1999. godine bombardira Srbija imao je bivši britanski premijer Tony Blair. Međutim, on je prihvatio u veljači 2015. godine ponudu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i postao savjetnik

Prištinska televizija T7 objavila je vijest kako je kosovska Vlada platila kompaniji Cherie Blair, poznatoj britanskoj odvjetnici i supruzi bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira pola milijuna eura za pravno savjetovanje o Specijalnom sudu, javlja Jutarnji list. Naime, iako su svi ugovori povjerljivi, ministar pravosuđa Kosova Abelard Tahiri potvrdio je da, kako se navodi, “vlada dobiva savjetodavne usluge o tome kako se ponašati prema Srbiji u ovom procesu”.

TODORIĆ ANGAŽIRAO ŽENU BIVŠEG BRITANSKOG PREMIJERA? ‘Kad se vratim zapjevat ćemo Plenkoviću i njegovima onu pjesmu ‘Kume’

Prijepor između Prištine i Beograda

Vijest o savjetnici kosovske Vlade iznenadila je Srbiju, jer je posljednje četiri godine upravo njezin suprug savjetnik srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.  Agencija Omnia Strategy, koja je u vlasništvu Cherie Blair, devet mjeseci savjetovala je  Vladu Kosova, a čiji je ugovor na pola milijuna eura nedavno istekao.

Jedna od glavnih točka sukoba Beograda i Prištine je Specijalni sud za zločine na Kosovu. Naime, Srbi tvrde kako su oni u NATO-ovoj intervenciji 1999. oni bili žrtve, dok je Kosovo uvjereno kako je nepošteno suditi njihovim vojnicima, koji su branili Kosovo od napada iz Srbije. Prema podacima Centra za humanitarno pravo u Prištini, 679 srpskih civila je ubijeno ili nestalo nakon završetka rata u lipnju 1999. godine. Zbog toga je osnovan Specijalni sud u Haagu radi istraživanja navodnih zločina bivše Oslobodilačke vojske Kosova tijekom rata 1998. i 1999, nakon čega se Kosovo odcijepilo od Srbije. Iako su tužitelji i suci strani državljani, sud je osnovan prema kosovskim zakonima i u nadležnosti je Prištine. Cherie Blair i njezina kompanija plaćeni su za pomoć kosovskim Albancima.

Važnu ulogu u odluci da se 1999. godine bombardira Srbija imao je bivši britanski premijer Tony Blair. Međutim, on je prihvatio u veljači 2015. godine ponudu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i postao savjetnik. Zanimljivo je što je te 1999. godine, Vučić bio ministar informiranja i urednik knjige Vojislava Šešelja “Engleski pederski isprdak Tony Blair”

Poslovni dogovor

Navodno je dogovor Tonyja Blaira i Aleksandra Vučića pao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odakle se isplaćuju i honorari konzultantskoj tvrtki Tony Blair Associates. Bivši britanski premijer doputovao je u ljeto 2014. godine u Beograd na sastanak s Vučićem na kojem je srpski predsjednik tražio njegovu pomoć u procesu europskih integracija te da je dobio uvjeravanja kako je Blair “spreman svojim ugledom i kontaktima pomoći srbijanskoj vladi”.

U medijima se pojavila informacija kako je Blair lobirao za Vučićev prijedlog promjene granice Kosova i Srbije u jeseni 2018. godine, međutim ta medijska ofenziva utihnula je nakon snažnog otpora srpske javnosti.

Samo nekoliko tjedana nakon što je objavljeno da je bivši britanski premijer postao savjetnik Aleksandra Vučića, Blair je postao savjetnik i albanskog premijera Edija Rame. Albanska Vlada angažirala je samo nekoliko tjedana kasnije agenciju Omnia Strategy i Cherie Blair, kojoj je 2012. isplatila 350.000 funti.

Cherie Blair je poznata hrvatskoj javnosti kao dio britanskog odvjetničkog tima koji je pokušao spriječiti izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr