OBJAVLJENI DETALJI AKCIJE U NJEMAČKOJ

KAKO JE PROPAO PAKLENI PLAN: ‘Izradio je samoubilački prsluk i krenuo na pohod kao u Parizu’

Noćas uhićeni Sirijac, kojeg se sumnjiči za planiranje terorističkih napada u Njemačkoj, povezan je s tzv. Islamskom državom a ministar unutarnjih poslova Njemačke Thomas de Maiziere vidi u postupcima uhićenog izbjeglice sličnosti s pripremama napada u Parizu i Bruxellesu.

„Događaji u Chemnitzu su, prema saznanjima koje raspolažemo, vrlo slični pripremama napada u Parizu i Bruxellesu“, rekao je Thomas de Maiziere u ponedjeljak nakon konferencije za tisak policije u Saskoj, saveznoj pokrajini gdje je uhićeni Sirijac pripremao napad.

‘Napadi poput onih u Bruxellesu i Parizu’

De Maiziere je naglasio kako je Njemačka i dalje u „središtu zanimanja“ međunarodnog terorizma.

„Istraga pokazuje da su napadi poput onih u Parizu i Bruxellesu i u Njemačkoj u svakom trenutku mogući“, rekao je de Maiziere.

IMAO STATUS IZBJEGLICE: Uhićen Sirijac koji je planirao teroristički udar u Njemačkoj

Prije toga je predsjednik saskog Pokrajinskog ureda za borbu protiv kriminala Joerg Michaelis potvrdio kako istražitelji polaze od toga da je, noćas u Leipzigu uhićeni Džabar al Bakir, „u kontaktu s tzv. Islamskom državom. „Osumnjičeni se nalazio u završnoj fazi izrade eksplozivne naprave i to u obliku eksplozivnog prsluka“, rekao je Michaelis.

Ušao u Njemačku kao izbjeglica

Dvadesetdvogodišnji Sirijac je uhićen u noći s nedjelje na ponedjeljak u stanu drugog Sirijca u Leipzigu koji ga je primio u svoj stan ali ga je savladao i alarmirao policiju kada je shvatio da se radi o osobi za kojom policija traga putem potjernice.

Ministarstvo unutarnjih poslova Saske danas je potvrdilo da je Džabar al Bakir u Njemačku u veljači 2015. došao kao izbjeglica te da dosad „nije upadao u oči“.

Njemačke obavještajne službe su dojavu o aktivnostima Sirijca na internetu dobile od „više stranih obavještajnih službi“. Njemačka kancelarka Angela Merkel je u međuvremenu zahvalila Sirijcu koji je alarmirao policiju nakon čega je osumnjičeni uhićen.

Povratak na Net.hr