SIGURNOSNO SUDARANJE

KAKO ĆE ZNATI AKO NE PROBAJU? Zabijaju dronove u avione kako bi provjerili njihovu sigurnost

Ako ste se ikada pitali što britansko Ministarstvo obrane radi iza zatvorenih vrata, odgovor je – bavi se nečim što izgleda poput spin-offa Top Geara, piše IFLScience.

NOVA ZRAČNA PRIJETNJA: Za dlaku izbjegnut sudar putničkog aviona i drona

Ova studija Ministarstva obrane navodno se bavi zabjanjem dronova u zrakoplove kako bi procijenila koliku štetu sve brojnije male bespilotne letjelice mogu napraviti.

SUDAR U ZRAKU: Pri slijetanju na aerodrom u Londonu, avion sa 137 ljudi udario u dron

Broj dronova konstantno raste, a samim time i opasnost

Radi se o ozbiljnoj stvari. Dronovi sve više prelaze iz gotovo isključivo vojnog alata u robu široke potrošnje. Tako američka Savezna uprava za avijaciju predviđa kako će za dvije godine na nebu iznad SAD-a biti preko 7.500 malih komercijalnih dronova.

Kako se očekuje da će u kratko vrijeme nebo preplaviti ovaj novi oblik zračnog prometa, sve je češća i zabrinutost u vezi sigurnosti.

Samo je ove godine u Britaniji bilo više slučajeva u zadnji čas izbjegnutih sudara između dronova i komercijalnih zrakoplova.

Detalji studije drže se tajnima

dron, letjelica bez posade
Dronovi već neko vrijeme nisu samo vojne letjeliceFoto: biosdi/Thinkstock

Glavni fokus ove studije procjena je kolika šteta može nastati na prozorima i trupu zrakoplova. Osim toga, nije još jasno na koji će se način eksperimenti odvijati.

Dr Peter Downer iz Ministarstva obrane izjavio je kako provode “proučavanja sudara u zraku”. No neki mediji tvrde kako je britanska Uprava za civilno zrakoplovstvo, koja isto surađuje na projektu, izjavila da se testiranja neće izvoditi u letu, kao i da se neće vršiti na putničkim avionima već na vojnim letjelicama.

Očekuje se kako će rezultati istraživanja biti objavljeni do kraja sljedeće godine.

Europska agencija za sigurnost avijacije nedavno je objavila izvještaj o dronovima i sigurnosti u zraku. Procjenili su kako svake godine bude 2.2 incidenta po 1 milijun stanovnika. Iako to ne djeluje kao veliki broj, u izvještaju se navodi kako je “Rizik stvaran te da bi i mali broj incidenata mogao imati dramatičan utjecaj na cjelokupnu budućnost poslovanja letjelica bez posade.”

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr