TAKO SE TO RADI

KAD PODUZETNIK UZVRATI UDARAC BIROKRACIJI: Platio porez sa 300.000 kovanica i natjerao uhljebe da ostanu dulje na poslu

Američki poduzetnik u sukobu s Prometnim uredom odlučio je platiti porez na prilično bizaran način, a njegov cilj je jasan, ispoštovati zakon i pritom državnoj tvrtki maksimalno zagorčati život unutar zakonskih granica.

Naime, Nick Stafford iz Cedar Buffa u Virginiji morao je platiti 3000 dolara poreza, ali je to učinio sa 300.000 kovanica. U Prometni ured kovanice je dovezao u pet tačaka, a čak se niti automat za brojenje kovanice nije mogao nositi s njihovom količinom. Zaposlenici su morali brojiti novac najmanje sedam sati, zbog čega su u ponedjeljak ostali do kasno na poslu. Konačno su završili u utorak ujutro.

Stafford je za BBC kazao da je prosvjedovao zbog sporosti državnih službi u reagiranju na upite građanstva.

“Nije važno plaćate li godišnje 300 dolara ili 300.000 dolara poreza poput mene, stup slobodne demokracije počinje s vladinom transparentnošću”, rekao je Stafford.

Stafford je na internetskoj stranici svoje kompanije objasnio sukob s državnim uredom. Kontaktirao ih je, ali mu zaposlenici nisu htjeli dati direktne brojeve telefona kako bi lakše registrirao tri vozila i platio porez, imajući na umu da posjeduje tri kuće na različitim lokacijama.

Ispunio je zahtjev za slobodnim pristupom informacijama u kojem je zatražio direktan telefonski broj. Kad ga je dobio, rekli su mu da se broj ne koristi za odgovaranje na upite građanstva.

Nakon toga Stafford je zatražio da mu kažu direktne telefonske brojeve još devet drugih poreznih ureda, iako je u to vrijeme Prometni ured već odgovorio na njegov inicijalni upit. Kad je i to odbijeno, Stafford je svoj slučaj odnio na sud. Sudac je ranije ovog tjedna odbio tri njegove tužbe, pritom odbivši da se financijski kazni Prometni ured i njegovi zaposlenici.

Stafford se odlučio osvetiti na legalan način. Naime, prema zakonu iz 1965. godine, “kovanice su zakonsko sredstvo plaćanja za sve dugove, javne troškove, poreze i takse”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr