Kad milijun funti nije dovoljno za život

Britanski portal eFinancialCareers razgovarao je s nekoliko bivših i sadašnjih bankara koji su, mrtvi ozbiljni, objasnili kako i zašto bankarima nije dovoljna zarada od milijun funti godišnje.

Kako navodi portal, iako zarađuju ogromne cifre nedostižne običnim ljudima, neki bankari jedva spajaju kraj s krajem. “Uopće nije neuobičajeno naći na Wall Streetu ljude koji su blizu tome da proglase bankrot”, objašnjava na samom početku Gary Goldstein, suosnivač istraživačke tvrtke Whitney Partners.

Nakon oporezivanja, milijun funti spadne na oko 600.000 funti, a od toga treba platiti hipoteku i održavanje kuća u Hamptonsu i na Manhattanu, treba školovati troje djece u privatnim školama i platiti životne troškove, pobrojao je Goldstein.

Na logično pitanje zašto bankari ne bi imali samo jednu kuću, a djecu slali u javne škole, stiže i bahat odgovor, logičan samo bankarima. “Kad radiš u bankarstvu, okružen si ljudima koji zarađuju puno novca. Svi oko tebe imaju velike hipoteke i djecu šalju u privatne škole”, objašnjava Erika Shapiro, koja je nekad radila u Goldmanu, Citiju, Credit Suisseu i UBS-u, a potom postala instruktorica joge.

Problem ‘trofejnih’ supruga

Dakle, sve je to stvar psihologije? “Ljudi u bankarstvu jednostavno uđu u taj mentalni sklop da je školovanje troje djece u privatnim školama normalno, mada košta 100.000 funti nakon oporezivanja. To je mentalni sklop u kojem stvari koje nisu normalne postaju standard”, kaže Nell Montgomery, bivša zaposlenica u Goldman Sachsu koja je postala psihoterapeut.

Još jedan nevjerojatni problem muči bankare – njihove ‘trofejne’ supruge. Kako kaže Louise Cooper, također bivša zaposlenica Goldman Sachsa, najviše je nekoć bogatih bankara osiromašilo upravo zbog svojih supruga. “Imate te momke koji uđu u posao, s djevojkama koje imaju od srednje škole, ali čim počnu zarađivati, ostave tu pouzdanu obrazovanu djevojku i nađu glamuroznu ženu koju su upoznali preko posla”, kaže Cooper.

Za sve su krive traume iz djetinjstva?!

Nell Montgomery, nekoć bankarica a sada psihoterapeut, kaže da mnogo bankara ide na psihoterapiju i da se njihovo ponašanje može objasniti time da u djetinjstvu nisu formirali čvrste veze s roditeljima, zbog čega su nesigurni i kompetitivni. “Kad ste nesigurni, možete se sakriti u toj grandioznosti u kojoj sebi kažete ‘barem puno zrađujem i idem na sva ta skupa mjesta’. Ovo možete prebroditi samo intenzivnom terapijom”, kazala je Montgomery.

Povratak na Net.hr