LAVINA NAGAĐANJA

JUŽNA KOREJA UMANJUJE VAŽNOST INFORMACIJA O ZDRAVLJU KIM JONG-UNA: ‘Ovo nije prvi put, 2014. nije bio viđen šest tjedana’

Čitav niz nagađanja potaknula je informacija da je sjevernokorejski vođa podvrgnut operaciji zbog zdravstvenih tegoba izazvanih prekomjernim pušenjem, gojaznošću i umorom

Južna Koreja u utorak je umanjila važnost informacija po kojima je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nedavno operiran dok se neki promatrači pitaju zašto nije sudjelovao na prošlotjednoj proslavi u Pjongjangu.

Sjeverna Koreja je 15. travnja obilježila 108 godina od rođenja utemeljitelja režima Kim Il-Sunga, oca sadašnjeg čelnika. To je daleko najvažniji dan u političkom kalendaru Sjeverne Koreje. No Kim Jong-un nije viđen ni na jednoj službenoj fotografiji.

AMERIČKI OBAVJEŠTAJCI OBJAVILI: Kim Jong Un je u smrtnoj opasnosti? Čudno je što se nije pojavio na važnoj obiteljskoj proslavi

Washington istražuje informacije o Kimovom stanju

Daily NK, internetski portal koji uglavnom uređuju Sjevernokorejci koji su pobjegli iz zemlje, piše da je sjevernokorejski vođa operiran u travnju zbog srčanih tegoba i da se oporavlja u vili u pokrajini Sjevernom Fjonganu.

“Razlog žurnog kardiovaskularnog zahvata kojemu je Kim bio podvrgnut bili su prekomjerno pušenje, gojaznost i umor”, piše Daily NK pozivajući se na neimenovani sjevenokorejski izvor.

Ta informacija zasad nije potvrđena, ali je potaknula čitav niz nagađanja.

CNN, pozivajući se na američkog dužnosnika, piše da Washington “istražuje informacije” po kojima je Kim Jong-un “u ozbiljnoj opasnosti nakon kirurškog zahvata”, ne navodeći jesu li te “informacije” zapravo napis objavljen u Dailyju NK.

‘Informacije o teškom stanju nisu točne’

Robert O’Brien, savjetnik Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, rekao je odgovarajući na pitanje Fox Newsa o tome, da američka obavještajna služba “pozorno” prati Sjevernu Koreju, istaknuvši da je potonja “veoma zatvoreno društvo”.

“Škrti su na informacijama o mnogim pitanjima, posebno kada je riječ o zdravlju Kim Jong-una”, rekao je dužnosnik.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap prenijela je izjavu visokog južnokorejskog dužnosnika koji je htio ostati anoniman, da informacije o Kimovu teškom zdravstvenom stanju “nisu točne”. No nije izrijekom demantirala da je sjevernokorejski čelnik, u tridesetim godinama, bio operiran.

‘ŠVICARSKE GODINE’ MLADOG DIKTATORA: Školovao se pod lažnim imenom, bio je lud za košarkom, a prijatelje bi ponekad udarao i pljuvao

Zadnji put viđen 11. travnja na sjednici politbiroa

Kim je zadnji put fotografiran u javnosti 11. travnja kada je predsjedao sastankom politbiroa stranke na kojemu su predložene strože mjere za suzbijanje novog koronavirusa. Pjongjang, koji je zatvorio granice i uveo restrikcije za stanovništvo, i dalje tvrdi da na njegovu teritoriju nije zabilježen nijedan slučaj covida-19.

Ovo nije prvi put da Kimova “izočnost” potiče svakojaka nagađanja. Godine 2014. nije bio viđen šest tjedana nakon čega se pojavio sa štapom. Južnokorejske obavještajne službe na koje se pozvao Yonhap, tada su rekle da je operirao cistu na gležnju.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr