Josipović prvi predsjednik RH koji ide kod Dodika

Čak petnaest godina nakon što je potpisan Daytonski sporazum kojim je BiH podijeljena na dva entiteta, Ivo Josipović će biti prvi hrvatski predsjednik koji će posjetiti Republiku Srpsku.

Ni Franjo Tuđman, ni njegov nasljednik Stjepan Mesić nisu nogom kročili na tlo entiteta iz kojega je u proteklom ratu etnički očišćeno gotovo 200.000 Hrvata, a ni prijašnje vlasti u Zagrebu nisu previše učinile kako bi se Hrvati Bosanskog Broda ili Dervente, gdje su 1991. bili većina, vratili svojim domovima, piše Večernji list.

Predsjednik Ivo Josipović će u petak prvo doći u Sarajevo, gdje će se sastati s tročlanim Predsjedništvom BiH – Harisom Silajdžićem, Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem – te srbijanskim i crnogorskim kolegama Borisom Tadićem i Filipom Vujanovićem. U subotu će se pak u Banjoj Luci sastati s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, te obići i nekoliko povratničkih hrvatskih naselja te razgovarati sa svećenicima u župama Derventi i Plehanu.

Zaokret u Zagrebu, ali i Beogradu, pozdravio je u ponedjeljak pred Vijećem sigurnosti i visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji je je ocijenio da Josipović i Tadić u znatnoj mjeri pomažu stabiliziranju ukupnih prilika te pridonose smanjenju napetosti.

O dolasku Josipovića progovorio je i banjolučki biskup Franjo Komarica.

“U BiH se bezdušno gazi hrvatski narod. Očekujem da će se idućih dana u tome smjeru nešto promijeniti. Najavljuje se posjet predsjednika Josipovića, ne samo Sarajevu nego i Banjoj Luci. Očekujem da se napokon okrene novi list i otvore vrata masovnijem povratku Hrvata iz RS-a”, rekao je biskup Komarica.

Prethodni članci:

arti-201005240698006
arti-201001190554006
arti-201002240397006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr