K'O U AMERICI

JOŠ SE BROJE IZBORNI GLASOVI U MOSTARU: Nakon dvodnevne stanke danas će se brojati oni pristigli poštom

Odlučeno je da se glasovi ne broje za katolički i pravoslavni Božić, te za novogodišnje praznike

Nakon dvodnevne stanke u nedjelju će započeti brojanje glasova pristiglih poštom za lokalne izbore u Mostaru koji su održani protekle nedjelje u tome gradu čime će se objediniti rezultati i postati poznat novi saziv Gradskoga vijeća. Kako su u subotu izvijestili iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, u glavnom centru za brojanje u Sarajevu brojat će se listići pristigli iz inozemstva.

Za to glasovanje prijavilo se skoro 4000 birača. Odlučeno je da se glasovi ne broje za katolički i pravoslavni Božić, te za novogodišnje praznike.

Stranke prosvjedovale zbog odgode brojanja listića

Ranije su iz HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) prosvjedovali zbog odgode brojanja listića, a tvrde i da se fiktivnim prijavama bošnjačkih birača u većinskim hrvatskim izbornim područjima u gradu nastoji promijeniti rezultat izbora.

Prema kaznenoj prijavi Hrvatskog narodnog sabora podnesenoj prošlog tjedna i objavljenoj na njihovoj internetskoj stranici “postoji osnovana sumnja da su se pojedini birači, većinom bošnjačke nacionalnosti, prijavili fiktivno na nove adrese stanovanja da bi sudjelovali na točno određenim biračkim mjestima, a sve zbog promjene strukture glasača na biračkom mjestu i u konačnici zbog utjecaja na rezultate izbora”.

Hrvatski narodni sabor u toj je prijavi naveo da se prema preliminarnim saznanjima “radi o više stotina slučajeva čija brojnost ukazuje na organizirano djelovanje, poticano i potpomognuto od strane više osoba”. Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije započelo  je provjeru tih navoda.

NEIZVJESNO U MOSTARU NAKON LOKALNIH IZBORA: Nakon što su prebrojani svi listići i dalje nema rezultata

Prvi lokalni izbori nakon čak 12 godina

Izbori u Mostaru održani protekle nedjelje prvi su na koje su građani hercegovačkog središta izašli nakon punih 12 godina.

Po do sada prebojanim glasovima s redovitih biračkih mjesta na izborima je s više od 18.000 glasova pobijedio HDZ BiH, slijedi bošnjačka koalicija koju predvod SDA s potporom nešto manje od 15.000 birača.

U Gradskome vijeću Mostara, koje broji 35 vijećnika, svoje predstavnike imat će i koalicija koju čine SDP BiH i Naša stranka, te Hrvatska republikanska stranka kao i srpska lista.

IZBORI U MOSTARU: Nakon 12 godina birali su novu lokalnu vlast; HDZ BiH dobio 37, a SDA 29 posto glasova

Povratak na Net.hr