SUMMIT EU

CAMERON O MUČNIM PREGOVORIMA U BRUXELLESU: ‘Bio sam tu do 5 ujutro…’

Britanski premijer David Cameron izjavio je u petak dolazeći na nastavak summita EU-a da još nije postignut dogovor o paketu reformi koje Velika Britanija traži da bi ostala u EU-u.

“Bio sam tu do pet sati ujutro i postigli smo određeni napredak, ali ne i dogovor. Sada ćemo nastaviti s radom i učinit ću sve što mogu da dođemo do dogovora”, rekao je Cameron.

U međuvremenu dok su se čelnici zemalja članica išli odmoriti nakon gotovo cjelonoćnih pregovora, diplomati su radili na novom prijedlogu dogovora oko kojeg će se pokušati postići dogovor.

Cameron želi dogovor koji će mu omogućiti da se vrati kući i vodi kampanju za ostanak u EU-u. Riječ je o jednom od ključnih trenutaka za budućnost EU-a, koju bi ozbiljno uzdrmao odlazak Velike Britanije, drugog po snazi europskog gospodarstva i jedne od dvije najjače europske vojne sile.

Britanski birači su podijeljeni oko ostanka u EU-u. Posljednje ankete pokazuju da su u blagoj prednosti oni koji žele ostanak.

HOĆE LI SE EU RASPASTI? Napeti pregovori o Britaniji trajali cijelu noć, jedan od premijera priznao: ‘Ovo uopće nije dobro…’

Cameron želi smanjiti prava stranaca u svojoj zemlji

Cameron u prvom redu želi osigurati da Britanija smanji socijalna davanja radnicima koji dolaze iz drugih članica EU-a kako bi smanjio imigrantski pritisak te jamstvo da odluke zemalja eurozone neće ići na štetu zemalja izvan zajedničke valute.

On također traži izuzeće iz odredbe u europskim ugovorima u kojoj se spominje “sve tješnja suradnja u Uniji”.

Zemlje srednje i istočne Europe protive se smanjenju socijalnih prava za svoje radnike u Britaniji, a Francuska želi osigurati da London nema pravo veta na odluke eurozone.

Belgija ima prigovore na ograničavanje odredbe o “sve tješnjoj suradnji u Uniji” i davanju Britaniji jamstva da neće dijeliti više suverenosti s ostalim članicama.

Sky News piše da bi neki ministri u trenutnoj vladi mogli zatražiti izlazak iz EU što bi podijelilo konzervativnu stranku. To bi mogli biti ministar rada i mirovina Iain Duncan Smith, vođa House of Commons Chris Grayling, koji su skloni izlasku Britanije iz EU. Njima bi se mogli pridružiti državni tajnik za Sjevenu Irsku Theresa Villiers, ministrica rada Priti Patel i državni tajnik za kulturu John Whittingdale.

EU IMA JOŠ JEDAN VELIKI PROBLEM: Razgovori o britanskom pitanju vodili se cijelu noć – bez napretka

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr