Još jedna u nizu loših vijesti bacit će na koljena 'obećanu' zemlju

Vodeći njemački analitičari vide naznake da je gospodarski rast u Njemačkoj ugrožen. Oni ne štede na kritici vlade u Berlinu. A to će sigurno razveseliti Italiju i Francusku.

Konjunkturne prognoze za Njemačku se pogoršavaju. I vodeći njemački instituti za gospodarska istraživanja proteklog tjedna su osjetno korigirali prognoze gospodarskog rasta na dolje – na 1,3 posto u ovoj i još manje, 1,2 posto u idućoj godini.

To je tek zadnja u nizu loših vijesti. Nedavno je stigla ona o padu izvoza, pa onda i o smanjenju narudžbi i proizvodnje – kao nikada do sada od financijske krize 2009. Posebno je pogođeno “srce” njemačke industrije – proizvođači strojeva i postrojenja, piše Deutsche Welle.

Proteklog tjedna je i Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio na opasnost od nove globalne krize te i on korigirao svoje prognoze za gospodarski rast – i u Njemačkoj i u svijetu.

Serija loših vijesti

Kazaljka konjunkturnih barometara koji, između ostalog, mjere raspoloženje među šefovima njemačkih tvrtki, na burzama i u privatnim domaćinstvima već mjesecima pokazuje na dolje. Njemačka vlada je do sada uvijek naznake pada konjunkture uzimala kao povod da od europskih susjeda traži još strožu politiku štednje i reformi. Srž poruke kancelarke Merkel i ministra financija Schäublea vladama Francuske i Italije je glasila: Ugledajte se na njemački primjer i sve će biti dobro.

Serija loših vijesti sada pokazuje da njemačka privreda ovisna o izvozu ne može rasti ako njezinim europskim susjedama loše ide. Konačno, one kupuju dvije trećine njemačkog izvoza.

Solidarnim rješenjima se kancelarka Merkel uvijek opirala. Počevši od eurobondova, dakle zajedničkih državnih obveznica, pa do zajedničkih rezervi u bankovnoj uniji – za sve to Merkel ne želi ni čuti.

Postojana je u odbijanju zahtjeva Francuske i Italije da se dozvoli više manevarskog prostora u politici štednje kao i kod zahtjeva za više investicija u Njemačkoj.

Dok traje, traje

Pritom su upravo investicije u infrastrukturu i obrazovanje prijeko potrebne. Početkom 1990-ih su javne i privatne investicije činile skoro četvrtinu njemačkog gospodarskog volumena. U međuvremenu je taj udio pao na 17 posto – što je puno manje pod prosjeka industrijskih zemalja u OECD-u.

Njemačka živi prema geslu – dok traje, traje. A to nije dobra pretpostavka za budućnost kada su kineske tvrtke počele same graditi ono što su do sada kupovale u Njemačkoj.

Cijeli članak pogledajte http://www.dw.de/njema%C4%8Dko-gospodarstvo-strahuje-od-crne-nule/a-17989219

Povratak na Net.hr