'SUPERŠIRITELJ'

NIJE IMAO SIMPTOME: Jedan trgovački putnik zarazio čak 102 osobe! Nije znao da nosi virus, a uredno držao prezentacije i to – mahom starijima

Zbog sve većeg broja slučajeva zaraze koronavirusom kineske su vlasti u pojedinim pokrajinama i gradovima uvele stroga ograničenja kretanja, a sve je izazvao trgovački putnik koji je asimptomatski prenio zarazu na još 102 osobe

Kineski trgovački putnik povezan je s čak 102 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon što je održao nekoliko prezentacija svojih proizvoda, ne znajući da je i sam zaražen. Agencija Xinhua izvještava kako je “superširitelj” prezentacije držao mahom starijim osobama u zdravstvenim salonima, prije nego što su zabilježeni novi slučajevi u sjeveroistočnoj provinciji Jilin.

Najmnogoljudnija zemlja svijeta je u ponedjeljak, šesti dan zaredom, zabilježila više od 100 novozaraženih koornavirusom. Novi slučajevi na sjeveroistoku izazvali su zabrinutost zbog moguće pojave novog vala zaraze, jer će stotine milijuna ljudi uskoro putovati diljem zemlje kako bi sa svojim obiteljima slavile Lunarnu novu godinu.

ISLAND GENETSKI SEKVENCIONIRAO SVE SLUČAJEVE COVIDA U ZEMLJI: Pojasnili zašto im je to ključno za praćenje pandemije

Posijao zarazu u tri grada

Global Times piše kako je najmanje 11 regija u provincijama Hebei, Heilongjiang i Jilin uvelo karantenu i opsežne programe testiranja kako bi spriječilo daljnje širenje zaraze. Utvrđivanjem kontakata kod većine zaraženih iz provincije Jilin, epidemiolozi su došli do 45-godišnjaka znanog kao Lin. On je u nekoliko navrata putovao iz susjedne provincije Heilongjiang i natrag u vrijeme kada je ondje zabilježen veći broj zaraženih.

On je 13. siječnja zabilježen kao jedna od sedam asiptomatski zaraženih osoba, a kasnije je utvrđeno kako je održao prezentacije u Gongzhulingu, Tonghui i Songyuanu, netom prije nego li je i ondje izbila zaraza. Većina zaraženih u ta tri grada bila je starija od 60 godina i nije pokazivala simptome, no Linove su prezentacije označene kao “superširiteljski događaji”.

NOVA UZBUNA ZBOG KORONAVIRUSA: Kinezi u karantenu stavili gotovo tri milijuna ljudi, smiju izlaziti u trgovinu svaki treći dan

Stroga ograničenja kretanja

Kinesko nacionalno zdravstveno povjerenstvo izvijestilo je o 109 novih slučajeva zaraze u nedjelju, što je ista brojka kao i dan ranije. Od 93 lokalna slučaja, 54 su zabilježena u provinciji Hebei, koja okružuje glavni grad Peking. Pokrajina Jilin je, pak, izvijestila o 30 novih slučajeva uz upozorenje na moguću pojavu novih klastera. Brojna su druga mjesta zbog toga uvela različita ograničenja. Šangajske vlasti nude novčane poticaje radnicima da ne putuju kući za vrijeme praznika. Istočni grad Yiwu smanjio je najamnine radnicima koji ne dolaze iz bliže okolice, a 15-milijunski Tianjin je obećao jednokratne uplate ako radnici iz grada ne odu u svoja rodna mjesta tijekom praznika. Čak je i Cainiao, dobavljačka tvrtka Alibabe, osigurala više od 200 milijuna juana subvencija svojim radnicima, kako bi se “oni manje, a roba više kretala” tijekom blagdana.

Putnicima iz inozemstva u Peking, produljen je zdravstveni nadzor na 28 dana, a u gradu Gongzhulingu zabranjen je izlazak građanima iz domova, osim ako imaju zakazano testiranje na koronavirus na za to predviđenim lokacijama. Kineski mediji pišu kako je novo širenje zaraze uzrokovano društvenim okupljanjima u ruralnim područjima te nedostatkom svijesti na lokalnoj razini. U Kini je dosad zabilježeno 89.336 slučajeva zaraze i 4635 preminulih, a podaci ne uključuju mnogoljudne Macao, Hong Kong i Tajvan, koji neovisno prikupljaju i obrađuju podatke.

U Kinu je proteklog tjedna stigao i tim znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije. Njihov je cilj utvrditi je li Wuhan ishodište pandemije. No, svoj će posao moći obaviti tek nakon što izađu iz dvotjedne samoizolacije.

STIGLI SU: Oči svijeta gledaju prema Wuhanu, kreće potraga koja bi mogla trajati godinama, a u fokusu su dvije sumnjive lokacije

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr