SVE BLIŽE ZAPADU

JOŠ JEDAN MASAKR U ZORU: Nakon Libije ISIS osniva novi kalifat na pragu Europe

Najmanje 53 osobe ubijene su u žestokom napadu terorista i vladinih snaga Tunisa, nedaleko granice s Libijom. Naoružani militanti izveli su žestoki napad na grad Ben Gardane u ponedjeljak u zoru.

Na meti su bile vojska i policija. Od ukupnog broja poginulih najmanje 35 su teroristi, 11 je vojnika a ostalo su civili među kojima je jedna 12-godišnja djevojčica.

Tunis je zatvorio svoju granicu s Libijom, a zatvoreni su i hoteli u obližnem gradu Djerbi. Niti jedna teroristička grupa zasad nije pruzela odgovornosti za napad, no dvije internetske stranice bliske grupi Islamska država navode da su pripadnici te grupe učestvovali u borbi, piše al Jazeera.

PAKAO U LIBIJI: ‘Ženski Gestapo’ Islamske države provodi plan o globalnom džihadu

“U ratu smo protiv barbara”

“Ovo je napad bez presedana, koji je planiran i organiziran. Njegov cilj je vjerojatno bio preuzimanje kontrole nad ovom oblašću i proglašenje novog emirata. Većina Tunižana se sada nalazi u stanju rata protiv barbara”, izjavio je Predsjednik Tunisa Beji Caid Essebs. Grad Ben Gardane je uz granisu s Libijom i svojevrstan je ulaz u Libiju.

“Tunis je izgradio ogradu duž granice s Libijom, ali čini se da to ne sprječava naoružane napadače da i dalje dolaze iz Libije i uzimaju vojne i sigurnosne snage kao ciljeve svojih napada… U posljednjih nekoliko tjedana vidjeli smo nekoliko incidenata u kojima su ljudi prelazili granicu”, javlja al Jazeera.

NOVI POČETAK KALIFATA: Zapovjednici Islamske države već su preselili u baze bliže Europi

Libija je nova baza militanata Islamske države gdje se dio vođa IS-a  već preselilo. Borci se još zadržavaju u Iraku i Siriji.

Kaos u Libiji nastao je nakon svrgavanja i ubojstva diktatora Moamera Gadafija 2011. godine. Došlo je do pojave ekstremizma koji sada dobiva na snazi. Zemlja je podijeljena, vladaju dva parlamenta; međunarodno priznati u gradu Tobruku i islamistički, militantni koji kontrolira glavni grad Tripoli.

NOVA BAZA ZA BARBARE: Šefovi Islamske države našli utočište u ovoj zemlji

Povratak na Net.hr