ISPLATIT ĆE NAKNADU

JOŠ DVIJE SMRTI NAKON PRIMITKA ASTRAZENCINA CJEPIVA: Južna Koreja provodi istragu postoji li uzročna povezanost

J. Koreja istražuje smrt dvije osobe nakon primitka AstraZenecina cjepiva protiv koronavirusa

Južnokorejske vlasti danas su objavile da istražuju smrt dviju osoba, obje s komorbiditetima, koje su umrle u danima nakon primitka cjepiva AstraZenece protiv covida-19. Štićenik doma za starije i nemoćne s cerebrovaskularnom bolešću, u dobi od 63 godine, razvio je simptome, uključivo visoku temperaturu pošto je četiri dana ranije primio cjepivo, izvijestio je ravnatelj Korejske agencija za kontrolu i prevenciju Jeong Eun-kyeong.

Taj je muškarac u utorak bio premješten u veću bolnicu, ali umro je nakon simptoma trovanja krvi i upale pluća, prenosi novinska agencija Yonhap. Drugi pacijent bio je u pedesetim godina, srčani bolesnik s dijabetesom, a umro je u srijedu jer je pretrpio višestruki srčani udar dan pošto je primio cjepivo, navodi agencija.

PREMINULA NAKON CIJEPLJENJA PFIZEROM U JAPANU; Pretrpjela je krvarenje u mozgu: ‘Možda je slučajnost’

STARIJA ŽENA U SLAVONIJI PREMINULA NAKON CIJEPLJENJA: Pozlilo joj je u ambulanti; HZJZ: ‘Nema veze s cijepljenjem’

Nema uzročne veze?

KDCA istražuje uzroke smrti, no nije potvrdila nikakvu uzročnu vezu s cjepivom. Agencija je ranije rekla da će isplatiti naknadu veću od 430 milijuna wona (383.466 dolara) za smrti od cjepiva protiv covida-19. “KDCA provodi epidemiološka istraživanja s relevantnim lokalnim vlastima… kako bi potvrdila bilo kakvu vezu s cijepljenjem”, navodi Jeong.

Glasnogovornica AstraZenece u Seoul rekla je da tvrtka nema komentara. Jeong je kazao da nije bilo smrtnih ishoda od primitka cjepiva protiv covida-19 prozvođača AstraZenece ili Pfizer/BioNTecha. Međutim, pozvao je ljude da se cijepe kada su dobrog zdravstvenog stanja.

U skupini cijepljenih osoba 207 je imalo reakcije, uključivo tri slučaja ozbiljne alergijske reakcije, poznate kao anafilaksija, navodi KDCA. Južna Koreja počela je svoje stanovništvo cijepiti prošli tjedan. U utorak do ponoći prvu dozu AstraZenecina cjepiva primilo je 85.904 ljudi, a 1.524 primilo je Pfizerovo.

Južna Koreja je potvrdila 444 novozaraženih u utorak, čime je ta zemlja ukupno imala 90.816 zaraženih i 1.612 umrlih od covida.

CVJETA BIZNIS SA CJEPIVOM: AstraZeneca prodala udio u Moderni za više od milijardu dolara nakon što su porasle dionice

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr