SCENARIJ 'STALJINOVOG TIPA'

JOHNSONOVA VLADA IMALA PLAN U SLUČAJU NJEGOVE SMRTI OD KORONE: ‘Neću poricati, bio je to težak trenutak’

‘Liječnici su imali sve vrste dogovora o tome što učiniti ako stvari pođu po zlu’

U intervjuu za nedjeljni broj časopisa The Sun britanski premijer Boris Johnson otkrio je da je vlada pripremila plan u slučaju njegove smrti kada mu se stanje pogoršalo dok se prošlog mjeseca na intenzivnoj skrbi borio protiv Covida-19.

Johnson se vratio na posao u ponedjeljak, mjesec dana nakon što je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus. U izolaciji u Downing Streetu 55-godišnji premijer bio je od kraja ožujka, no početkom travnja je prebačen u londonsku bolnicu St Thomas gdje je bio podvrgnut liječenju kisikom, a tri noći je proveo na intenzivnom liječenju.

‘PREMIJER SE ŽURI VRATITI NA POSAO’: Boris Johnson prebolio koronavirus, od sutra ponovo radi

‘Bio je to težak trenutak…’

“Imali su strategiju kako se nositi u slučaju scenarija smrti Staljinovog tipa”, rekao je Johnson za The Sun. “Bio je to težak trenutak, neću poricati”, dodao je.

Nakon otpuštanja iz St Thomasa bolnica je objavila da im je bilo drago brinuti se za premijera, ali nisu iznosili detalje o težini njegove bolesti, osim da se liječio na intenzivnoj njezi. Johnson i njegova zaručnica Carrie Symonds u subotu su objavili da će se njihov tek rođeni sin zvati Wilfred Lawrie Nicholas, u čast djedova, ali i dvojice liječnika za koje su rekli da su spasili Johnsonov život.

“Liječnici su imali sve vrste dogovora o tome što učiniti ako stvari pođu po zlu”, rekao je Johnson. Loš trenutak, kazao je, bio je kada je postojalo 50 posto vjerojatnosti da će mu niz dušnik morati “gurati cijev”.

BORIS JOHNSON POZITIVAN NA KORONAVIRUS: ‘Izolirao sam se i radim od kuće’

Johnson o koroni: ‘Nikada nisam imao ništa ozbiljnije od Covid-19’

Kako bi dočarao ozbiljnosti infekcije Covid-19, britanski premijer je rekao: “Slomio sam nost i prst, slomio sam zglob i rebro, slomio sam gotovo sve i istegnuo gotovo sve ligamente i to čak nekoliko puta. No, nikada nisam imao nešto ovako ozbiljno kao što je koronavirus.”

BBC prenosi da je Johnson kazao da ga je njegov tjedan u bolnici ostavio sa željom da bude zdrav i da Velika Britanija ponovno postane zdrava. Britanski premijer je u četvrtak rekao da je Velika Britanija prošla vrhunac epidemije koronavirusa, ali je istaknuo da država ne smije riskirati drugi val.

Broj ljudi koji se liječe u britanskim bolnicama zbog virusa opao je za 13 posto u proteklom tjednu. Ukupni broj prijavljenih smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u Velikoj Britaniji sada iznosi 28.131, što je za 621 porast od broja u petak. U subotu je vlada obećala 76 milijuna funti za podršku ranjivoj djeci, žrtvama obiteljskog nasilja i modernog ropstva, koja su bila “zarobljena” kod kuće tijekom zatvaranja.

Najava je uslijedila nakon izvještaja o “naletu” nasilja u tjednima od kada je uvedena karantena.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr