REZULTATI ANKETE

JOE BIDEN POČEO MANDAT S VELIKOM POTPOROM JAVNOSTI: Bolja je nego što je bila za vrijeme Trumpove vladavine

Ostale ankete pokazuju da Joe Biden prvih dana svog mandata uživa još veću potporu: 56 posto prema Morning Consultu te 63 posto prema anketi koju je proveo Hill-HarrisX

Tjedan dana nakon ulaska u Bijelu kuću Joe Biden uživa popularnost od 54 posto ispitanika, razinu koju njegov prethodnik Donald Trump nije ostvario u cijelom četvrogodišnjem mandatu, doznaje se iz ankete objavljene u srijedu.

Prema anketi sveučilišta Monmouth, Bidena podržava 54 posto ispitanika, protiv je 30 posto, a 16 posto je neodlučenih. Anketa je provedena od 21. do 24. siječnja na 809 osoba.

BIDEN UPRAVO DOKAZAO ŠTO MU JE PRIORITET: Veliki povratak SAD-a u globalnu akciju za klimu – ovo je plan do 2030.

Biden prvih dana svog mandata uživa veću potporu od Trumpa

Prema anketi Gallupa, republikanski predsjednik je na kraju svog mandata uživao potporu od samo 34 posto ispitanika što je povijesni najniža brojka, nakon što je svoj mandat započeo s potporom od 45 posto ispitanika koja se početkom 2020. popela na 49 posto.

Ostale ankete pokazuju da Joe Biden prvih dana svog mandata uživa još veću potporu: 56 posto prema Morning Consultu te 63 posto prema anketi koju je proveo Hill-HarrisX.

No Monmouth ističe da su pristaše i protivnici Bidena stubokom podijeljeni u političkom razmišljanju te Biden uživa potporu 90 posto ispitanika koji su demokratski glasači, kod republikanaca je taj broj svega 15 posto, dok kod neovisnih glasača uživa potporu od 47 posto.

PLANIRAJU VELIKI ZAOKRET: Joe Biden želi promijeniti Trumpovu drakonsku imigrantsku politiku; Fokus će biti na uzrocima iseljavanja

Trump prvi predsjednik koji nije uživao “medeni mjesec”

“Općenito gledajući, čini se da su ispitanici u anketama prema Bidenu dobrohotniji u odnosu na Trumpa, no uistinu slijede stranačku liniju jer se sve više ljudi izjašnjava kao demokrati ili republikanci”, kazao je direktor Instituta za javno mnijenje Sveučilišta Monmouth Patrick Murray.

Internetska stranica fivethirtyeight.com navodi da je Donald Trump bio prvi predsjednik koji na početku svog mandat nije uživao “medeni mjesec”.

U prvih šest mjeseci mandata prosječno mu je popularnost iznosila 41,4 posto, daleko iza Baracka Obame (60 posto) ili Georgea W. Busha (53,9 posto) u istom šestomjesečnom razdoblju.

Povratak na Net.hr