PRIHVATIO SE POSLA

JOE BIDEN ĆE PREDSTAVITI PLAN BORBE PROTIV KORONA-KRIZE: Otkriveno što bi se moglo promijeniti u odnosu na Trumpovu startegiju

Biden je, podsjeća agencija, i u svom inauguracijskom obraćanju govorio o krizi koju je iznjedrio smrtonosan virus SARS-CoV-2 te odao počast preminulima

Joe Biden, koji je u srijedu prisegnuo za 46. predsjednika SAD-a, u četvrtak bi trebao predstaviti planove svoje administracije za borbu protiv krize prouzočene pandemijom novog koronavirusa, jednog od niza izazove koji stoje pred Amerikom.

Očekuje se da će predsjednik Biden smjernice svoje administracije za zdravstvenu krizu obznaniti kasnije u četvrtak, nakon što ga o tome informira njegov poseban tim za covid-19.

Početni dani njegovog mandata, piše AFP, biti će obilježeni upravo odgovorom na smrtonosni covid-19 koji je u Americi nanio štetu gospodarstvu i odnio više od 400.000 života što je više nego što je poginulo američkih vojnika u Drugom svjetskom ratu.

Biden je, podsjeća agencija, i u svom inauguracijskom obraćanju govorio o krizi koju je iznjedrio smrtonosan virus SARS-CoV-2 te odao počast preminulima.

Brža koordinacija

Prema najavama, Biden će u borbi protiv virusa ubrzati koordinaciju na saveznoj razini za razliku od svog prethodnika Donalda Trumpa koji je, kako piše AFP, “uprskao” svoj odgovor na covid-19, dopustivši neobuzdano širenje bolesti.

Ubrzo nakon što je ušao u Bijelu kuću, u pratnji supruge Jill, Biden je potpisao niz izvršnih uredbi, počevši s uredbom kojom je pokrenuo proces povratka SAD-a u Pariški klimatski sporazum, opozvavši jedan od ključnih poteza svog prethodnika.

Namjera mu je, kako je rekao, obnoviti globalno liderstvo Sjedinjenih Država u borbi protiv klimatskih promjena.

BIDEN JE ODMAH KRENUO U SANIRANJE ŠTETE: Opozvao je niz važnih Trumpovih poteza: ‘To su samo početne točke’

Biden je prvog dana u uredu također potpisao uredbu kojom se traži revizija svih Trumpovih odluka kojima je ublažio mjere zaštite okoliša, uredbu kojom se opoziva dozvola za projekt naftovoda Keystone iz Kanade, te uredbu kojom se uvodi moratorij na istraživanja nafte i plina u području Arktika koje je Trumpova administracija nedavno otvorila za razvoj.

Klima, migranti…

“Borit ćemo se protiv klimatskih promjena kako se do sada nismo borili”, rekao je Biden u Ovalnom uredu.

Među uredbama koje se bave imigracijskom politikom, Biden je opozvao Trumpovu deklaraciju koja je omogućila financiranje izgradnje zida na granici s Meksikom, te ukinuo zabranu putovanja u SAD za putnike iz nekih zemalja s muslimanskom većinom.

Biden je također zaustavio izlazak SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

ŠTO MI U EUROPI MOŽEMO OČEKIVATI OD BIDENA? ‘Propustili ste priliku poslati važnu poruku’; Sada se sve češće spominje jedan pojam

Današnje potpisivanje predstavlja samo početak niza poteza koje će Biden uskoro poduzeti, rekla je njegova predstavnica za tisak Jen Psaki.

Star 78 godina, Biden je najstariji američki predsjednik ikada te tek drugi predsjednik katolik nakon Johna F. Kennedyja.

Godine 1987. je prvi puta pokušao stati na čelo SAD-a.

Povratak na Net.hr