ELEKTRIČNI NABOJ

JEZIVO PREDVIĐANJE: Teoretičar zavjere prorekao sinoćnji snažan potres, okrivio Supermjesec

Novi Zeland jučer je pogodio snažan potres, kojeg je predvidio Nigel Antony Gray, upozorivši na podrhtavanje tla koje bi mogao uzrokovati Supermjesec, piše Daily Mail.

Gray je na Facebooku 6. studenog napisao kako bi se ljudi trebali paziti jer bi se 14. studenog i danima oko tog datuma mogao dogoditi snažan potres. Vjerovao je kako će supermjesec biti uzrok tome, rekavši kako će Mjesec biti bliže Zemlji nego što je uobičajeno te da će njegova gravitacijska sila biti mnogo veća.

Potres jačine 7.5 stupnja po Richteru pogodio je Novi Zeland jučer navečer, 13. studenog, tek jedan dan prije današnje pojave Supermjeseca.


Teoretičar zavjere predvidio potres

Gray, iz čijeg se Facebook profila vidi kako se radi o teoretičaru zavjere i velikom podupiratelju Donalda Trumpa, ljude je savjetovao da se opskrbe hranom i vodom.

Njegov status, koji je naknadno obrisan, postao je viralan nakon što je potres pogodio Novi Zeland, a njegovo se ime na Facebooku otad spomenulo čak 38.000 puta.

Prestravljeni mještani su tijekom potresa vidjeli jarku, plavu svjetlost na nebu. Nekoliko takvih misterioznih snimaka pojavile su se online. Vjerojatno je došlo do fenomena tijekom kojeg se krhotine Zemljina tla međusobno gnječe dok se trese Zemljina kora – to uzrokuje električni naboj.

Spektakularan prizor

On putuje kroz pukotine u zemlji koje uzrokuje potres te ionizira zračne jastuke u atmosferi, što uzrokuje plazmu koja emitira svjetlost.

Ovakav spektakularan prizor može se vidjeti samo tijekom potresa jačine pet stupnjeva ili više, a dosad je taj fenomen zabilježen u samo 0.5 posto potresa.

Potres u Novom Zelandu vlasti će stajati nekoliko milijardi dolaza. Poginule su dvije osobe.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr