HOROR U NAMIBIJI

JEZIVE FOTOGRAFIJE: Čuvari nacionalnog parka nabrojali 109 mrtvih vodenkonja, iza svega stoji zastrašujuć uzrok?

Šokantne fotografije koje stižu iz Namibije pokazuju na desetke mrtvih nilskih konja koji plutaju rijekom. Životinje su, najvjerojatnije, umrle od antraksa.

Čuvari u namibijskom Nacionalnom parku Bwabwata tvrde kako je od nedjelje uginulo više od stotinu nilskih konja, piše Metro.

“Trenutačno smo izbrojali 109 mrtvih, a sumnjamo da je uzrok pomora antraks. No, čekamo službeno izvješće veterinara koji su izašli na teren i koji će potvrditi radi li se o ovoj bolesti”, izjavio je zamjenik direktora parka, Apollinaris Kannyinga.

Dodao je kako se leševima nilskih konja sada hrane krokodili i drugi strvinari, a upozorio je i lokalno stanovništvo da ne jede meso mrtvih životinja te da ne dolazi u kontakt s njima, zbog opasnosti od zaraze antraksom.

U Namibiji je dosad živjelo oko 1300 nilskih konja pa se smatra kako će smrt njih 109 imati značajne negativne posljedice za njihovu zajednicu.

Strahuje se da bi broj mrtvih životinja mogao biti i znatno viši jer su neke leševe strvinari već pojeli.

Zaraza antraksom u Namibiji nije nepoznanica, a na spomenutom se području javlja najčešće onda kad je razina vode u rijeci Kavango mala.

Riječ je o vrlo zaraznoj bolesti koja pogađa i životinje i ljude. Uzrokuje ju bakterija (bacillus anthracis), a prenosi se sporama koje godinama mogu živjeti u tlu.

Povratak na Net.hr