MORA U MORIJI

JESU LI ONI SPALILI MIGRANTSKI KAMP NA LEZBOSU? Grci uhitili petoricu migranata, šesti je u bijegu; mještani sve nezadovoljniji

Grčki ministar civilne zaštite Michalis Chrysohoidis potvrdio je kako je policija uhitila petoricu migranata za koje se sumnja da su podmetnuli požar u kampu Moria na Lezbosu, u kojem se tadanalazilo 12.000 ljudi

Pet migranata je uhićeno u sklopu istrage o požaru kampa Moria prije nepunih tjedan dana, na grčkom otoku Lezbosu, a šesta osumnjičena osoba je u bijegu, rekao je u utorak grčki ministar civilne zaštite Michalis Chrysohoidis. “Pet mladih stranaca je uhićeno, dok je još jedan identificirani osumnjičeni u bijegu”, izjavio je ministar u Mitileni glavnom gradu otoka, prenosi grčka novinska agencije ANA.

IZGORIO NAJVEĆI GRČKI MIGRANTSKI KAMP; Jedni optužuju migrante, a drugi mještane: ‘Ovo je humanitarna katastrofa’

Pet migranata je privedeno u sklopu policijske akcije u ponedjeljak na cestama tog otoka, gdje spavaju tisuće tražitelja azila nakon požara u kampu, prenosi AFP podatke lokalnog policijskog izvora. Taj izvor navodi da je šesti osumnjičeni napustio otok. Nisu otkrivena državljanstva osumnjičenih. Ministar Chrysohoidis je ocijenio da ta uhićenja poništavaju tezu prema kojoj su desničarski ekstremisti zapalili kamp migranata u noći na 9. rujna nakon kojeg je 12.000 tražitelja azila ostalo bez zaklona.

PAKAO NA ZEMLJI USRED EUROPE, PRIZORI UŽASA OBIŠLI SVIJET: Nijemo su gledali te grozne scene samo da bi poslali poruku zastrašivanja?

‘ZA DVA TJEDNA OPET ĆE PODMETNUTI POŽAR’: Mjesto kojim vladaju glad, virus i prijeki pogledi, a pomoći nema ni traga

Grčka vlada je dva puta optužila migrante za podmetanje požara. Posljednjih godinu dana sve su češći incidenti između tražitelja azila i otočana, među kojima ima simpatizera krajnje desnice, koji se protive zadržavanju migranata na Lezbosu. Stanovnici su pozvani u utorak poslijepodne tražiti “udaljavanje migranata s otoka”. Nakon požara grčke vlasti su na brzinu podigle privremeni kamp nedaleko ostataka Morie kako bi ih tamo smjestili, što je do sada prihvatilo samo njih 800.

POBUNA MIGRANATA NA GRČKOM OTOKU LEZBOSU: ‘Rekli smo im da moraju ući u novi smještaj, oni to odbijaju’

Povratak na Net.hr