banner

DOBRO PROMISLITE

JESTE LI DOVOLJNO PAMETNI ZA GOOGLEOVA TRIK-PITANJA? Ove zagonetke zbunile su čak i šefa!

Google je već poznat po zbilja teškim pitanjima na intervjuima za posao. Čak je i šef jednog odjela priznao da su ga pojedina pitanja zbunila. Bizarna pitanja poput ‘Koliko podešivača za glasovire postoji na svijetu?’ ili ‘Objasnite značenje mrtvog goveda’ kandidate ostavljaju potpuno iznenađenima. Neke od tih zagonetki sada su ipak riješene.

Eric Schmidt, izvršni predsjednik Googleove matične tvrtke Alphabet priznao je da je i on ostao zaprepašten jednim pitanjem o gusarskom brodu i škrinji sa zlatom, piše Daily Mail.

Pitanja zaprepastila i šefa u Googleu

Iako Google više ne koristi ovakva neobična pitanja u svojim intervjuima za posao, ona su postala legendarna. Milijarder Schmidt priznao je da su i njega zaprepastila pitanja vlastite firme koja je čuo na nedavnoj tehnološkoj konferenciji. Radilo se o sljedećem pitanju:

‘Vi ste kapetan jednog gusarskog broda i pronašli ste škrinju sa zlatom. Vaša posada će glasovati o podjeli zlata. Ako se manje od polovine gusara složi s vama, vi umirete. Kakva je vaša preporuka za podjelu pronađenog zlata na način da dobijete dobar dio zlata, a i dalje preživite?’

Googleov šef Schmidt priznao je da mu je trebalo dosta vremena prije nego što je odgovorio nešto što je smatrao prikladnim.

‘Ako je više od pola posade zadovoljno, ja preživljavam. Predlažem da damo 49 posto gusarskih dionica internetskim kompanijama, a 51 posto ih dobiva zlato. Rješenje je podijeliti 51 posto pronađenog blaga.’

Google ukinio takve zagonetke: ‘Odgovori na to nam ništa ne znače’

Google je ipak ukinuo praksu postavljanja takvih bizarnih pitanja nakon što su shvatili da odgovori na ta pitanja ne otkrivaju zaista sposobnost kandidata za obavljanje određenog posla. U prošlosti su Googleovi izvršni direktori opisivali takva pitanja kao ‘potpuni gubitak vremena’.

‘Odgovori na ta pitanja nam ništa ne govore. Služe ponajprije da se onaj koji pitanje postavlja osjeća pametnijim’, rekao je stariji potpredsjednik ljudskih resursa u Googleu Laszlo Bock za New York Times 2013. godine.

GOOGLE

‘Fermijev problem’

Neka  od tih pitanja bila su postavljena baš zbog toga što na njih ne postoji dobar odgovor. Jedno od takvih je i pitanje ‘Koliko podešivača za glasovire postoji na svijetu?’.

ta je zagonetka poznata kao ‘Fermijev problem’, a ime je dobila po Enricu Fermiju koji je bio poznat po tome što je mogao izraditi dobar izračun s vrlo malo ili nimalo poznatih informacija.

Svrha je takvog pitanja testirati vještine kandidata i njihovu mogućnost dimenzionalne analize. Rješenje te zagonetke je pomnožiti niz procjena kako bi se dobio pravi odgovor. Kandidat bi u obzir morao uzeti različite faktore poput onih koliko kućanstava ima glasovir, koliko često se oni prilagođavaju i koliko se prilagođavanja glasovira dogodi tijekom jedne godine. Tada je potrebno izračunati prosijek radnih sati podešivača glasovira. Broj podešavanja glasovira tijekom jedne godine podjeljen s brojem rada podešivača glasovira u jednoj godini trebao bi dati točan odgovor na ovo pitanje.

Još je jedno pitanje zbunilo kandidate za menadžera proizvoda u Googleu: ‘Koliko loptica za golf stane u jedan školski autobus?’.

Kako bi dobili odgovor na to pitanje, kandidati moraju izračunati volumen prosječne loptice za golf i volumen prosječnog školskog autobusa, uzimajući u obzir faktore kao što su sjedala u autobusu i ostalo što u njemu zauzima mjesta. Volumen autobusa podijeljen s volumenom loptica dat će pravi odgovor.

Logičke zagonetke

Osim pitanja koja traže računanje i fiziku, Google je od potencijalnih zaposlenika tražio i rješavanje logičkih zagonetki.

‘Svaki čovjek u selu od 100 bračnih parova varao je svoju ženu. Svaka žena odmah zna kad neki drugi muškarac vara svoju ženu, ali ne zna kad ju vlastiti muž vara. Selo ima zakon koji ne dozvoljava preljub. Svaka žena koja može dokazati da ju muž vara, mora ga odmah ubiti. Žene u tom selu nikad se nisu oglušile na zakon. Jednog dana, kraljica je posjetila selo i obznanila da je barem jedan muž u selu bio nevjeran. Što se dogodilo?’, još je jedna od takvih zagonetki.

Iako postoje različita mišljenja o točnom odgovoru na to pitanje, popularno rješenje je pretpostaviti da će svi muževi koji su varali biti pogubljeni u idućih sto dana nakon kraljičine objave.

google-alphabet

Svaka žena u selu odmah zna kad je neki drugi muškarac preljubnik, a da to nije njezin muž, prema tome, ako postoji samo jedan nevjerni muškarac, znat će da je to njezin muž i ubit će ga tog dana. Imajući na umu da je kraljica rekla da je varao najmanje jedan muškarac, moguće je da je preljubnika i više.

Ako postoje dva preljubnika, 98 žena će znati tko su oni. Idućeg dana, kad prevarene žene shvate da nitko još nije pogubljen, znat će da je jedino objašnjenje da su preljubnici njihovi muževi i one će ih ubiti. Tom logikom, sto preljubnika bit će pogubljeno stoti dan, obzirom da zagonetka počinje riječima da je svaki muškarac u selu prevario svoju ženu.

 

 

Povratak na Net.hr