PREDSJEDNIČKI POZIVI

‘JEL’ ZIMA U MOSKVI’? Trump nazvao Putina, razgovarali 45 minuta

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina, što je njihov prvi službeni kontakt, prenose svjetski mediji.

“Nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koji je trajao 45 minuta, predsjednik SAD-a sada razgovara telefonom s trećim od pet lidera, predsjednikom Rusije Putinom”, objavio je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer na Twitteru.

‘TREBAMO MU JASNO ODGOVORITI’: Hollande poziva Europu da zbije redove pred Trumpom

Najavljeno je da će američki predsjednik razgovarati i s francuskim kolegom Francoisom Hollandeom, kao i s premijerom Australije Malcolmom Turnbullom.

Uoči razgovora viša savjetnica u Bijeloj kući Kellyanne Conway izjavila je da će Trump i Putin vjerojatno pričati o širokom rasponu tema, uključujući i američke sankcije protiv Moskve i zajedničke napore u borbi protiv terorizma.

Sankcije i terorizam

“Pretpostavljam da će razgovarati, u interesu svojih zemalja, o tome kako se udružiti i raditi zajedno na pitanjima oko kojih mogu pronaći zajedničke temelje i o tome gdje bi ove dvije države možda mogle poraziti radikalni islamistički terorizam”, rekla je Trumpova savjetnica.

AP prenosi da je Conway gostujući na Fox Newsu kao jednu od tema temu najavila sankcije koje je SAD uveo protiv Rusije.

Rekla je i da će Trump biti “prijemčljiv” prema ruskom predsjedniku “ako Putin želi voditi ozbiljni razgovor o tome kako pobijediti islamističke ekstremiste”.

Iz Kremlja su poručili da Putin namjerava da Trampu čestitati stupanje na dužnost američkog predsjednika i s njim razmijeniti stavove o trenutnom stanju bilateralnih odnosa.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je, na nedavnoj konferenciji za novinare, upitan hoće li biti reči i o Ukrajini, odgovorio da je malo vjerojatno da će razgovarati o velikom broju tema s obzirom da je u pitanju njihov prvi kontakt od Trumpove inauguracije.

‘Čelična predanost sigurnosti Japana’

Trump je ranije razgovarao i s japanskim premijerom Shinzom Abeom i tom prilikom potvrdio “čeličnu predanost SAD-a” sigurnosti Japana.

Dva lidera su obećala da će se konzultirati i surađivati u pogledu prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja sa svojim nuklearnim ambicijama, priopćila je Bijela kuća, prenosi AP.

Trump je tijekom razgovora pozvao Abea na sastanak u Washingtonu 10. veljače.

Također su razgovarali o predstojećoj posjeti američkog ministra obrane Jamesa Mattisa regiji, uključujući Japan.

Povratak na Net.hr