I UBER TO PLANIRA

JEDNOG DANA I U HRVATSKOJ? Počeli voziti taksiji bez vozača, prve mušterije šokirane

U Singapuru su počeli voziti prvi samovozeći taksiji a mušterije putem mobilnih telefona sada mogu nazvati taksi bez taksista.

Ovaj novi servis pokrenula je startap kompanija NuTonomy i za sada je skroman i obuhvaća samo je manji dio u Singapuru, u oblasti One-North. No, reakcije mušterija su izuzetno pozitivne, ali priznaju nakon prvog šoka.

Prvotni šok

“Ušla sam u automobil pomalo nervozna, jer imala sam predrasude i činilo mi se strašno da nitko ne kontrolira vozilo. I kada je auto krenuo, još me više šokiralo kada se volan počeo sam okretati. Izgledalo je kao da je unutra duh ili nešto, ali nakon tog prvotnog iznenađenja shvatila sam da sve ide izuzetno glatko i cijela ideja mi se dopala”, ispričala je jedna mušterija.

I Uber u planovima

Cijela ideja je sad u začecima te je u voznom parku ukupno šest automobila, no do kraja godine očekuje se da će se broj samovozozećih taksija udvostručiti.

Vozila rade uz pomoć sistema za prepoznavanje, slično radaru, ali sa laserima, te je šest kamera instalirano na haubi sa zadatkom praćenja događanja u saobraćaju i da pate na eventualne prepreke. Nutonomy je možda prva kompanija koja koristi takva vozila, ali nije jedina.

Uber planira u narednih nekoliko tjedana pokrenuti taj servis u Pittsburghu.

Povratak na Net.hr