JEDINSTVENO I POSVE NADREALNO ISKUSTVO: /  Otvara se prvi podvodni restoran u Europi

Image
Foto: snohetta.com

Sljedeće bi se godine trebao otvoriti prvi podvodni restoran u Europi

18.3.2018.
12:00
snohetta.com
VOYO logo

Prvi podvodni restoran u Europi trebao bi se otvoriti početkom 2019. u Lindesnesu, na jugu Norveške. Planirana betonska struktura ima 11-metarski panoramski prozor te je dizajnirana da postane dio podmorskog okoliša, s menijem koji će se fokusirati na morsku hranu, piše CNN.

Povezuje more i kopno

Restoran će se zvati 'Under' (ispod), a projektirala ga je norveška arhitektonska tvrtka Snøhetta, poznata po svome radu na zgradi Norveške nacionalne opere & baleta, te Bibliothece Alexandrine u Egiptu. Bit će smješten na morskome dnu, pet metara ispod površine, s debelim zidovima koji bi trebali izdržati svu promjenljivu ćud mora. Ovo će biti prvi podvodni projekt Snøhettae.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna od dobrih stvari ove građevine je kako povezuje prirodu i kopno, i kako možete sigurno doći s kopna i na jako dramatičan spust kroz betonsku cijev do prirode u moru, te tako iskusiti nešto neuobičajeno", rekao je Rune Grasdal, vodeći Grasdal, vodeći arhitekt na projektu.

Image
Foto: snohetta.com
Image
Foto: snohetta.com

Posjetitelji mogu očekivati tri nivoa i kapacitet do 100 ljudi. Ispod ulaza i garderobe nalazit će se šampanjac bar, koji će označavati prijelaz između kopna i mora. Ispod bara bit će blagovaona, s dva duga i više manjih stolova posloženih ispred velikog akrilnog prozora, visokog 4 metra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasak na sigurnosti

Grasdal, koji je građevinu usporedio s periskopom, kaže kako je važno da se ljudi osjećaju sigurno, a ne klaustrofobično. Kako bi to postigli projektanti su u obzir uzeli brojne elemente, poput prirodnih materijala, kao što je hrast, te dobrog osvjetljenja. "Ovo bi trebalo biti uzbudljivo iskustvo, ali ljudi bi se isto tako trebali osjećati sigurno i dobro kada sjede tu", objasnio je Grasdal.

Image
Foto: snohetta.com
Image
Foto: snohetta.com

Glavni kuhar Nicolai Ellitsgaard namjerava ponuditi meni koji će pratiti tijek godišnjih doba, s lokalnim povrćem u proljeće i ljeto i gljivama i orašastim plodovima u jesen i zimu, dok će školjke biti u većini jela tijekom cijele godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival podvodnog filma i podvodne fotografije

Image

Festival podvodnog filma i podvodne fotografije

Image

Festival podvodnog filma i podvodne fotografije

Projekt je vođen u skladu s okolišem, te je smješten u grubu betonsku ljušturu kako bi privukao mekušce da se zavuku u neravnine. Van radnih sati restorana objekt će služiti kao istraživački centar pomorske biologije, te se već planiraju eksperimenti za proučavanje morskog života tijekom izmjene godišnjih doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: snohetta.com
Image
Foto: snohetta.com
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo