SPLET OKOLNOSTI

JE LI TRAGEDIJA MOGLA BITI SPRIJEČENA? Niz propusta koji su doveli do pogibije brazilskih nogometaša

Nogometaši Chapecoensea, koji su poginuli u padu aviona kod kolumbijskog grada Medellina, uopće nisu trebali putovati avionom koji se srušio.

Nogometna momčad Chapecoensea u Kolumbiju je jučer trebala doći direktnim letom iz Sao Paola, no taj let je otkazala Brazilska zrakoplovna agencija. Airbus 320 koji ih je trebao odvesti do Kolumbije sletio je u Boliviji te su se putnici prebacili na kobni čarter let venezuelanske avio kompanije LAMIA, javlja Marca.

Spomenuti zrakoplov, koji je 18 dana ranije prevozio i argentinsku reprezentaciju, zapravo uopće nije smio letjeti na toliku udaljenost. Pojavile su se i informacije kako su prije 20 godina takvi zrakoplovi vraćeni proizvođaču koji danas više ni ne postoji.

OTKRIVENI NOVI DETALJI ZRAKOPLOVNE NESREĆE: Broj mrtvih manji nego se mislilo, a pronađene su i dvije crne kutije

Kvar u zrakoplovu popravljen

Putnici su se morali prebaciti iz ranije spomenutog Airbusa zbog problema sa sustavom izgaranja. Taj je problem ubrzo ispravljen i zrakoplov je kasnije poletio s drugim putnicima.

LAMIA-in zrakoplov RJ85 imao je znatno manje goriva i nije bio spreman ni za kakve izvanredne situacije.

Dodajmo k tome i kako je došlo do nesporazuma između pilota i ekipe u kontroli leta zbog čega se avion nije spustio najbržom mogućom rutom.

NEZABORAVAN POSLJEDNJI RAZGOVOR: Brazilski golman nazvao suprugu netom prije smrti

Kružio iznad Medellina

Naime, prema sada dostupnim, ali neslužbenim informacijama, pilot je morao kružiti u zraku nedaleko od zračne luke u Medellinu jer je prioritet za slijetanje na pistu imao drugi zrakoplov kojem je curilo gorivo.

Kao rezultat toga, ponestalo je goriva, nestalo je struje, zbog čega su otišli i generatori. To objašnjava zašto u zrakoplovu nije došlo do eksplozije nakon pada.

Pred istražiteljima je, prije svega, definirati što se zapravo dogodilo, jer se zrakoplov srušio ne tako daleko od zračne luke.

Sve o tragediji brazilskog nogometnog kluba Chapecoense čitajte OVDJE

Povratak na Net.hr