GNJUSNO

‘JE*** LI TI NJU?’: Mlada zastupnica razotkrila seksizam ljigavih starijih šefova u stranci Angele Merkel

Zastupnica berlinskog CDU-a Jenna Behrends (26) izazvala je komešanje na njemačkoj političkoj sceni nakon što je procurilo pismo u kojem otkriva s kakvim se seksizmom susreće kao mlada političarka u okruženju starijih šefova, piše BBC.

Ona je, naime, objavila kako ju je šef berlinskog ogranka stranke Frank Henkel predstavio kao ‘slatkog miša’, dok je drugi spomenutog pitao ‘jel ti nju je***?’.

To nije prvi put da se susrela s ovakvim seksističkim ispadima, navela je Behrends, nedavno izabrana sa liste CDU-a na lokalnim izborima u Berlinu.

Odlučila je prekinuti šutnju o seksizmu

‘Žene se omalovažava na svakom koraku, a ako imalo uspiju, ljubomorni okolo šire priče da to mogu zahvaliti krevetu’, požalila se mlada zastupnica u pismu koje je naslovila ‘Zašto više ne mogu šutjeti o seksizmu u svojoj stranci’, svjesna kako joj ovakav istup može uništiti karijeru.

‘Žene koje seksom žele doći na top pozicije postoje samo u vašim prljavim fantazijama’, napisala je među ostalim u pismu koje je uzburkalo i razljutilo njemačku javnost.

Behrends je ambiciozna pravnica, članica CDU-a od travnja prošle godine.

Ovo nije izolirani incident

Glavni tajnik njemačkih demokršćana Peter Tauber priznao je kako Njemačka ima problem sa seksizmom te kako priča Jenne Behrends nije izolirani slučaj.

‘Trebamo više osjetljivosti u svim dijelovima društva jer seksizam nije problem jedino u politici’, rekao je Tauber.

Ministrica obitelji Manuela Schwesig stala je na njezinu stranu, rekavši kako su seksističke šale neprimjerene. Podržala ju je i stranka Zelenih, čija je glasnogovornica Gesine Agena priznala kako se i sama više puta susrela s izjavama koje je iznijela mlada zastupnica.

Otvoreno pismo razljutilo je neke članove stranke Angele Merkel, koji smatraju da se ovaj problem trebao riješiti unutar stranke.

Povratak na Net.hr