JAVNOST UZRUJANA

JE LI POLJSKI PREDSJEDNIK KACZYNSKI UBIJEN? Zemlja podijeljena oko ekshumacije žrtava avionske nesreće

Ekshumacija tijela poginulog poljskog predsjednika trebala bi početi kasnije tijekom dana, radi moguće nove istrage zrakoplovne nesreće 2010. koja je izazvala napetosti s Rusijom i podjele u domaćoj javnosti.

Tužitelji žele provjeriti je li tijelo ispravno identificirano i provjeriti ima li na njemu tragova eksploziva ili požara, jer vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) vjeruje da je uoči nesreće u zrakoplovu izbio požar.

TEŠKE OPTUŽBE IZ POLJSKE ‘Rusi su ubili našeg predsjednika, mi smo žrtva njihovog terorizma’

POLJACI ŽELE ISTINU: Ekshumirat će posmrtne ostatke Lecha Kaczynskog

Namjerno izazvana nesreća?

PiS sumnja da je nesreća namjerno izazvana, iako poljski i ruski istražitelji nisu za tu tvrdnju našli nikakve dokaze.

Lokalni mediji prenose da će se ekshumirati tijela sve 83 žrtve u postupku koji bi mogao potrajati najmanje dva mjeseca. Najprije će se ekshumirati tijela bivšeg predsjednika Lecha Kaczynskog i njegove supruge Marije.

POLAND-ACCIDENT-ANNIVERSARY-politics

Brat blizanac čelnika PiS-a Jaroslawa Kaczynskog bio je među 96 ljudi, većinom visokih poljskih dužnosnika koji su poginuli u nesreći kod Smolenska na zapadu Rusije u travnju 2010.

Izaslanstvo je išlo na komemoraciju tisućama poljskih časnika koje je ruska tajna policija ubila 1940. u Katinskoj šumi, masakru koji je Kremlj nijekao sve do 1990.

Kaczynski i Marija pokopani su u kripti kraljevskog dvorca Wawel u Varšavi gdje počivaju poljski kraljevi i Jozef Pilsudski, otac poljske neovisnosti 1918.

Samo 10 posto Poljaka odobrava ekshumaciju

Ankete pokazuju da svega deset posto Poljaka odobrava ekshumaciju. Prošloga je mjeseca 200 članova obitelji 17 od 96 žrtava poslalo otvoreno pismo predsjedniku Andreju Dudi u kojem kažu da su “uzrujani zbog tog okrutnog i bešćutnog čina”.

POLAND-RUSSIA-ACCIDENT-ANNIVERSARY

Duda ih je pozvao na “razumijevanje” prema državnim odvjetnicima koji su prema zakonu morali narediti ekshumacije.

Zastupnica PiS-a Malgorzata Wasserman, kojoj je otac poginuo u nesreći, slaže se s ekshumacijama. “Znam da je to vrlo bolno, ali s pravne točke gledišta je nužno”.

No, novinar Pawel Deresz koji u izgubio svoju suprugu, zastupnicu Jolantu Szymanek-Deresz, želi da je se pusti da počiva u miru.

“Ekshumacije su neka vrsta potrage za indicijama kako bi se dokazala apsurdna teorija da je predsjednik Kaczynski ubijen”, istaknuo je.

Povratak na Net.hr