NEVJEROJATNO

OKRUTNOST ILI ZAŠTITA DJETETA? Sud oduzeo liječnici skrbništvo nad kćeri zato što ona liječi pacijente zaražene koronavirusom

Liječnici s Floride Theresi Greene sud je privremeno oduzeo skrbništvo nad četverogodišnjom kćeri zbog toga jer ona radi s oboljelima od koronavirusa, a njezin odvjetnik tvrdi kako je to iznimka od pravila i da nastoji potražiti drugo rješenje

Pandemijom koronavirusa nisu pogođeni samo gospodarstvo i zaražene osobe, već i zdravstveni djelatnici koje se brinu o pacijentima. Da jedini njihov problem nije zaraza pokazuje i bizarna odluka Okružnog suda u Miamiju koji je liječnici Theresi Greene, zbog toga što liječi pacijente oboljele od koronavirusa, oduzeo skrbništvo nad četverogodišnjom kćeri i dodijelio ga njezinom bivšem suprugu.

“Mislim da nije pošteno. Okrutno je zahtijevati da biram između svog djeteta i zakletve koju sam položila kao liječnica. Neću napustiti svoj medicinski tim i pacijente koji će me sve više trebati sljedećih tjedana da bi preživjeli, no ovo je mučenje”, rekla je CNN-u doktorica Greene.

Štićenje interesa i zdravlja djeteta

Ona je razvedena već dvije godine, a prema staroj sudskoj odluci dijete je trebalo provoditi pola vremena s njom, a pola s ocem Ericom. No, prošloga tjedna sud je naglo promijenio svoju odluku, pod bizarnim objašnjenjem.

“Sud ne donosi olako ovu odluku, no s obzirom na pandemiju koja je zahvatila Floridu i najnoviji porast broja zaraženih Covidom-19, sud je tako odlučio kako bi izolirao te zaštitio interese i zdravlje malodobnog djeteta. Mjera je na snazi privremeno”, obrazložio je sudac Bernard Shapiro svoju odluku.

No, doktorica Greene je uložila žalbu jer se smatra diskriminiranom zbog toga što je razvedena majka. Ističe kako na raspolaganju ima zaštitno odijelo i kako čini sve što je moguće da bi izbjegla zarazu. Naglasila je kako je kći i prije kontroverzne odluke suda boravila kod oca, dok je ona radila.

“Naravno da postoji opasnost od zaraze, ali mi smo vrlo oprezni. Koristimo svu zaštitnu opremu i sredstva koja su nam na raspolaganju. Nosila sam i više opreme nego što je uobičajeno samo da bih zaštitila svoje dijete”, napomenula je Greene.

Drugo rješenje

Njezin odvjetnik, iako joj odaje poštovanje zbog posvećenosti na poslu tijekom pandemije, ističe isti argument kojeg je dao i sudac te dodaje kako se odluka zasniva na “specifičnim činjenicama koje muče obitelj”. Ipak ističe kako je potrebno pronaći bolje rješenje ove situacije

“Odluka suda nije donesena s namjerom da posluži kao pravilo. Prema zahtjevu Erica Greenea i odluci suda, doktorici Greene u budućnosti treba omogućiti da nadoknadi izgubljeno vrijeme s kćeri, za svaki dan koji nije provela s njom tijekom ovog teškog razdoblja, ali i omogući svakodnevnu video-komunikaciju s djetetom dok traje pandemija. Nastojat ćemo tražiti bolje rješenje za ovu delikatnu situaciju”, piše njezin odvjetnik Paul Leinoff u svom obrazloženju.

Dok se drugo rješenje ne pronađe, doktorica Greene se teško miri sa sudskom odlukom te tvrdi da njezina kći ne razumije što se događa, ali zna da joj je majka tužna. Kaže da ne zna kada će ponovno vidjeti kćer, jer se kraj pandemije još ne nazire.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr