JAVIO SE BIDENOV SAVJETNIK

JANŠA DAO PODRŠKU TRUMPU: ‘LOL, Trump je dobio potporu osuđenika zbog korupcije. Sramota’; brzo je stigao odgovor

Na negativne reakcije na potporu slovenskog premijera američkom predsjedniku na predstojećim izborima nadovezao se savjetnik za vanjsku politiku Joea Bidena, Michael Carpenter

Slovenski premijer Janez Janša napravio je rijetko viđen potez u Sloveniji, pa čak i u Europskoj uniji, otvoreno se svrstavši na stranu američkog predsjednika Donalda Trumpa uoči predstojećih izbora. On je na Twitteru napisao da, ako bi demokratski protukandidat Joe Biden bio izabran, “bio bi jedan od najslabijih američkih predsjednika u povijesti, u trenutku kad slobodni svijet treba više nego ikad jake Sjedinjene Države.”

Nije trebalo dugo da mu, i to neuobičajeno oštro, na istom mediju odgovori Bidenov savjetnik za vanjsku politiku Michael Carpenter: “LOL, Trump je dobio potporu slovenskog premijera, koji je u prošlosti bio optužen i osuđen zbog korupcije. Ali, ne brinite slovenski prijatelji, za 11 dana demagoški populizam morat će pakirati kofere”, napisao je te na slovenskom dodao: “Sramota”.

Prvi čovjek Slovenije nije mu ostao dužan te mu je odgovorio u čak tri poruke i to poprilično žestoko. “Prvo, naravno da ćemo svi mi izvan SAD-a poštovati odluku američkih birača, ma štogod oni odlučili. Nadam se da ćete i vi učiniti isto (makar sumnjam gledajući vaše pristaše u Baltimoreu). Drugo, ne samo da sam pogrešno osuđen, već sam i triput zatvoren, počevši od suđenja 1988. na Jugoslavenskom komunističkom vojnom sudu. Sve slučajeve su odbacili Ustavni i drugi sudovi. Sada je 2021. Lako možete provjeriti sve online. Treće, unatoč tome, bezočno lažete. Sad vidim zašto vas Donald Trump naziva Močvarom. Čak i da ste pod utjecajem svojih ‘slovenskih prijatelja’, to vas ne opravdava. Nadam se da se američka diplomacija više nikad neće osramotiti takvim ‘karijernim’ diplomatom”, odgovorio je Janša Carpenteru.

 

Razljutio i Slovence

Janša je u svom tvitu potpore Trumpu još napisao “Idemo Donald Trump, pobijedi”, čime je razljutio lidericu slovenske opozicije Tanju Fajon, koja mu je odgovorila da bi bilo bolje da se ne miješa u kampanje u drugim zemljama, jer ni u Sloveniji ne vole kad im to netko drugi radi. Dodala je da time šteti interesima Slovenije. Janša joj je uzvratio tvitom beogradskog tabloida Informer, koji navodi da se ona “direktno umiješala” u izbore u Srbiji.

JANŠA PODRŽAO TRUMPA: ‘Svijet treba jakog američkog predsjednika. Idemo Donald, pobijedi!’

Negativni komentari

Inače, Janšin tvit potpore Trumpu dobio je više od 1700, uglavnom negativnih, komentara. Od njega se čak ogradio i njegov vlastiti ministar obrane i koalicijski partner Matej Tonin, napisavši da će Slovenci poštovati odluku američkih birača. Većina europskih čelnika, vjerojatno priželjkuje Trumpov poraz, no o tome se ne žele izjašnjavati.

Janšin opasni presedan samo je nastavak njegove otvorene opčinjenosti Trumpom, koja se ogleda u njegovim pokušajima imitacije Trumpovih politika, čime izaziva burne reakcije i podjele u slovenskoj javnosti, a sada i šire. Trumpa su, od europskih dužnosnika, otvoreno podržali samo mađarski premijer i bliski Janšin saveznik Viktor Orban te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, piše Večernji.

 

Povratak na Net.hr