MJESTO KATASTROFE IZ 2011.

SNAŽAN POTRES UZDRMAO JAPAN: Valovi visine jednog metra stigli do Fukushime, stanovnicima naredili da bježe

Japanska vlada ukinula je u utorak upozorenje na opasnost od tsunamija za sjeveroistočnu obalu nakon što je snažan potres pogodio to područje ranije u utorak, nakratko prekinuvši funkcije hlađenja u nuklearnoj centrali u Fukushimi i izazvavši u širem području tsunami i valove nešto veće od metra.

“Upozorenje na tsunami povučeno je”, objavila je japanska meteorološka agencija u priopćenju objavljenom na njezinoj internetskoj stranici.

Snižena magnituda potresa, epicentar na dubini od 10 kilometara

U utorak oko 6 ujutro po lokalnom vremenu snažan potres pogodio je regiju Fukushima, onu istu koja je bila razorena u potresu 2011. kada je tsunami izazvao i nuklearnu katastrofu. Magnituda današnjeg potresa prvotno je procijenjena na 7,3 da bi potom procjena bila nešto snižena, na 6,9. Epicentar je bio u moru ispred prefekture Fukushima, na dubini od 10 kilometara.

Potres se osjetio i u udaljenom Tokiju, a vlasti su izdale upozorenje stanovništvu da se u ugroženoj regiji povuče u viša područja zbog opasnosti od tsunamija. Tisuće stanovnika poslušalo je pozive vlasti upućene putem javne televizije da se evakuiraju na sigurno.

Nema izvješća o mrtvima i ranjenima

Ni nekoliko sati nakon potresa nema izvješća o mrtvima ili ranjenima. Najviši val izazvan tsunamijem zabilježen je u Sendaiju, 70 km sjeverno od Fukushime, dok su niži valovi pogodili druga obalna mjesta duž pogođenog područja, u kojemu je nakon objave upozorenja o mogućem tsunamiju s valovima od 3 metra visine mnoštvo brodova napuštalo luke i kretalo prema otvorenom moru.

Snimke iz zraka pokazale su da je tsunami u nekim područjima podignuo i razinu rijeka, a neke ribarske brodice prevrnute su u luci Higashi-Matsushima.

Pacifički centar za tsunami na Havajima objavio je da je opasnost u najvećoj mjeri prošla te je potom i Japanska meteorološka agencija ukinula znak uzbune zbog tsunamija.

Potres iz 2011. usmrtio 18.000 ljudi

Japan je smješten na području na kojem se spajaju četiri tektonske ploče te svake godine bilježi relativno jake potrese.

U potresu 2011., koji se također dogodio pod morem, pokrenut je snažan tsunami čiji su visoki valovi izazvali smrt 18.000 ljudi i teško oštetili tri reaktora u nuklearki Fukushima.

potres_japan1

Potres od 6,3 stupnja opet pogodio Novi Zeland

Potres s preliminarnom magnitudom od 6,3 pogodio je u utorak središnji dio Novog Zelanda, nešto više od tjedan dana nakon što je snažan potres pogodio Južni otok i izazvao smrt dvoje ljudi.

Najnoviji potres imao je epicentar u moru ispred Sjevernog otoka, 138 km od Palmerston Northa, na dubini od 37 km.

Tisuće podrhtavanja tla bilo je zabilježeno otkako je potres magnitude 7,8 pogodio područje u blizini Christchurcha, u prvim satima 14. studenoga.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr