RODITELJI SU SHRVANI

IZUZETNO RIJEDAK POREMEĆAJ: Dječačić se rodio bez očiju, a liječnici su bespomoćni

Prije desetak dana u kineskom gradu Guangzhou rodilo se dijete s izuzetno rijetkim poremećajem. Dječačić je, naime, rođen bez očiju!

Riječ je, kako piše Daily Mail, o anoftalmiji, rijetkom poremećaju koji se u prosjeku javlja jednom u 100 tisuća slučajeva. Dijete uopće nema očno tkivo i nikada neće biti u stanju gledati.

NIJE JE POBACILA Pogledajte preslatku djevojčicu koja se rodila bez očiju

Ne može se otkriti ultrazvukom

Majka novorođenčeta, Liu Peihua, shrvana je saznanjem da je rodila dijete bez očiju. Nakon poroda je razgovarala s nekoliko specijalista koji prate stanje njezina sina.

Njezina obitelj kazala je, pak, lokalnim medijima kako je Liu tijekom trudnoće uredno odlazila na preglede i da niti na jednom nisu bili utvrđeni ikakvi neuobičajeni rezultati. Stvar je u tome da se anoftlamija i ne može utvrditi ultrazvukom niti drugim konvencionalnim kontrolama u trudnoći.

RIJEDAK POREMEĆAJ: Ova djevojčica ima mrlje na licu kao Pipi Duga Čarapa, ali one je ubijaju

“On je poput druge djece…”

Obitelj također kaže da će dječaku osigurati što je moguće normalniji život s obzirom na teški poremećaj s kojim je rođen.

“On je poput druge djece. Plače, traži mlijeko, ponekad se smije… Srce mi puca kada pomislim da me nikada neće moći vidjeti”, kaže shrvana majka.

Napominje kako je spremna žrtvovati sve kako bi njezin sin što lakše prebrodio sve prepreke koje je život stavio pred njega već od prvog dana.

Lijek za anoftalmiju ne postoji, no bilo je nekoliko eksperimentalnih pokušaja usađivanja umjetnih očiju, ponajprije stoga da bi kosti u tom dijelu lica mogle pravilno izrasti.

IZNIMNO RIJEDAK POREMEĆAJ: Dječak rođen s tri penisa

Za anoftalmiju nema lijeka

Daily Mail ukratko objašnjava i što je anoftalmija čiji naziv u prijevodu znači ‘nedostatak oka’.

Riječ je o rijetkom poremećaju koji se javlja u trudnoći, a zbog kojeg djeca mogu biti rođena bez jednog ili oba oka.

Na pojavu anoftalmije utječu isključivo genetske mutacije i abnormalni kromosomi, a ne – kako neki smatraju – izloženost radijaciji, toksinima, kemikalijama ili narkoticima.

Nažalost, nema odgovarajućeg liječenja koje bi pomoglo djeci rođenoj s ovim poremećajem.

 

Povratak na Net.hr