USRED RASTA NAPETOSTI

IZRAELCI ‘POKAZALI BICEPSE’ IRANU: Pogledajte kako njihovi borbeni zrakoplovi prate američke bombardere B-52

Pogledajte kako izraelski borbeni avioni prate američke bombardere B-52 u očiglednom ‘pokazivanju mišića’ Iranu

Dva američka bombardera B-52 izvela su strateški prelet u pratnji izraelskih borbenih zrakoplova kako bi pokazali silu koja je “ključna u održavanju sigurnosti izraelskog i bliskoistočnog neba”, prema Izraelskim obrambenim snagama (IDF), prenosi RT.

Izraelski borbeni zrakoplovi F-15 pratili su američke bombardere tijekom dijela putovanja zračnim prostorom zemlje, potvrdile su izraelske obrambene snage u tvitu u nedjelju, pri čemu su objavile neke rijetke fotografije i videosnimke vježbe.

Na ostalim dijelovima rute, američke strateške bombardere pratili su saudijski i katarski zrakoplovi, prema Središnjem zapovjedništvu američke vojske, iako nisu bili dostupni vizuali pratnje.

IZRAELSKI PREMIJER OPTUŽIO IRAN ZA NAPAD NA BROD: ‘Odlučan sam zaustaviti ga i udarit ćemo po njemu po čitavoj regiji’

Odvraćanje od agresije

Prema podacima praćenja leta, bombarderi su letjeli iz zrakoplovne baze Minot u Sjevernoj Dakoti u drugom takvom angažmanu pod vodstvom predsjednika Joea Bidena. Takvi su letovi bili česti i tijekom posljednjih mjeseci predsjedanja Donalda Trumpa.

Baš poput IDF-a, američka vojska također nije izravno spomenula Iran, ali su rekli da je prelet izveden kako bi se “odvratila agresija” te da bi se saveznici uvjerili u američku “predanost sigurnosti u regiji”.

Usred kontinuiranih visokih napetosti u regiji, izraelski ministar obrane Benny Gantz otvoreno je govorio o Tel Avivu koji neprestano ažurira svoje planove za potencijalni udar na iranske nuklearne objekte, pa je čak pokazao i mapu potencijalnih ciljeva u nedavnom intervjuu za Fox News, koju je taj kanal odlučio zamutiti.

Odgovarajući Gantzu, iranski ministar obrane Amir Hatami upozorio je u nedjelju da će Teheran “sravniti Tel Aviv i Haifu sa zemljom” ako Izrael ikad pokuša napasti Islamsku Republiku.

NEPRIJAVLJENO SKLADIŠTE U IRANU: IAEA zabrinuta zbog moguće prisutnosti nuklearnog materijala

Povratak na Net.hr