GRADE ŽIDOVSKA NASELJA

IZRAEL SE ŠIRI NA PALESTINSKOM PODRUČJU: Palestinici osuđuju i tvrde da je ovo korak unazad u mirovnim pregovorima

Izrael je u utorak počeo izgradnju novog židovskog naselja na Zapadnoj obali, prvog u zadnjih 25 godina na okupiranom palestinskom području, dok američki izaslanici pokušavaju oživiti mirovni proces koji je u zastoju, među ostalim, baš zbog izraelske kolonizacije.

Glasnogovornik palestinskog predsjedništva Nabil Abu Rudeina odmah je osudio gradnju kao “pokušaj miniranja američkih napora” i ocijenio da ona pokazuje kako “Izrael ne vjeruje u američke napore”.

“Nakon više desetljeća imam povlasticu biti premijer koji gradi novo naselje u Judeji-Samariji”, napisao je o izgradnji Benjamin Netanyahu na Twitteru, koristeći se biblijskim imenom za Zapadnu obalu, maleni palestinski teritorij koji je prije 50 godina okupirala izraelska vojska i na kojemu, po međunarodnom pravu, nezakonito živi više od 400.000 naseljenika,

“Danas su na terenu počeli radovi, kao što sam obećao, na izgradnji novog naselja za naseljenike iz Amone”, dodao je Netanyahu.

U naselje Amihaj, prvo koje se gradi u zadnjih 25 godina, doselit će se četrdesetak obitelji koje su u veljači morale napustiti Amonu, takozvano divlje naselje koje je bilo podignuto ilegalno.

Trenutačno se uređuje teren na kojemu će se postaviti desetak mobilnih kuća, rekao je glasnogovornik glavne naseljeničke organizacije za AFP.

Ova informacija je objavljena dan nakon dolaska Jasona Greenblatta, izaslanika američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji se treba sastati s izraelskim i palestinskim čelnicima ne bi li oživili mirovne pregovore prekinute u proljeće 2014. U srijedu će mu se pridružiti Trumpov zet i savjetnik, Jared Kushner.

Nakon stupanja na dužnost predsjednika Donalda Trumpa, kojeg smatraju sklonijim izraelskim stajalištima od njegova prethodnika Baracka Obame, Izrael je pet puta najajavio da proširuje svoja naselja za više od 6000 židovskih naseljenika.

Bijela kuća je pak naposlijetku pozvala Izrael da se suzdrži od izgradnje naselja na Zapadnoj obali, dok izraelska vlada želi stvoriti uvjete za nastavak gradnje na palestinskom području a da pritom ne uznemiri američku administraciju.

Izgradnjom židovskih naselja koja se nastavlja za svih izraelskih vlada od 1967., smanjuje se teritorij na kojemu bi trebala nastati palestinska država i ugrožava teritorijalna povezanost, a time i opstojnost takve države.

Povratak na Net.hr