IZMEĐU RUSIJE I ZAPADA

IZNENAĐENJE U SRBIJI: Vučić ide u utrku za predsjednika umjesto Nikolića kojeg ‘gura’ Putin?

Nakon što su proljetos izašli na izvanredne parlamentarne izbore, građani Srbije to će, po svemu sudeći, ponovno učiniti i iduće godine.

Iako još nema službene potvrde, vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) ne čelu sa svepopularnim premijerom Aleksandrom Vučićem ozbiljno razmatra opciju da se 9. travnja iduće godine, skupa s predsjedničkim izborima, ponovno održe i izvanredni parlamentarni izbori.

KAKO DIŠU MEDIJI U SRBIJI: Najnovija analiza pokazuje zabrinjavajuće rezultate za premijera Vučića

Drugi izvanredni izbori u godinu dana?

U SNS-u zasad službeno odbacuju tvrdnje da je Vučić inicirao takav scenarij, dok predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji također potječe iz te stranke govori kako je “u vrijeme tranzicije, kada se u društvu događaju velike promjene, bolje što češće provjeravati volju građana”. Početkom ove godine, Nikolić je govorio sasvim drugačije – da je popularnost SNS-a i Vučića toliko velika da ju nema potrebe provjeravati na izborima!

Mnogi tamošnji mediji već naveliko pišu o zajedničkom održavaju redovnih predsjedničkih i izvanrednih parlamentarnih izbora, ali i o mogućnosti da se sâm Vučić kandidira za predsjednika Srbije. Večernje novosti pišu da je već Vučić izdao nalog stranačkim dužnosnicima da se SNS pripremi za parlametarnu utrku te da postoji dvojba oko toga tko će biti njen predsjednički kandidat – Nikolić ili Vučić.

VUČIĆ: ‘Nisam ja cirkuski premijer, ne treba mi da urličem i nosim srpsku zastavu dok je na semaforu rezultat 1:0’

Vučić jedini može pobijediti Šešelja

Navodno je veliki pritisak stranačke baze SNS-a da Vučić uđe u predsjedničku utrku jer je procjena da bi pobijedio već u prvom krugu. Blic pak piše kako je u tijeku “velika ofenziva na Vučića da podrži Nikolića” koja stiže iz Rusije. Nije tajna, naime, da je Nikolić favorit Kremlja, dok Vučića forsira Zapad..

Ovog tjedna se Vučić sastao s ruskim veleposlanikom u Beogradu Aleksandrom Čepurinom, a zatim i s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Oba susreta tumače se kao izravni pritisak na Vučića (i to po direktivi samog Vladimira Putina) da ipak pusti Nikolića u utrku za još jedna mandat. Zanimljivo je da je Vučić još prije nekoliko dana izjavljivao kako je Nikolić “čovjek koji zaslužuje još jedan mandat”.

S druge strane, veleposlanstva zapadnih zemalja navodno inzistiraju na tome da Vučić bude predsjednički kandidat držeći to jedinim načinom da se ne ostvari scenarij po kojem bi pobjedu na predsjedničkim izborima u drugom krugu odnio Vojislav Šešelj.

NEKADA BLISKI SURADNICI… ‘Šešelj bi do nogu potukao Nikolića na predsjedničkim izborima’

SERBIA AND MONTENEGRO NEW SERBIAN PARLAMENT3

Najmanje četiri ‘proruska’ kandidata

Politički analitičari u Srbiji smatraju da Kremlj želi igrati na sigurno i da će na predsjedničkim izborima imati barem četiri ‘proruska’ kandidata: Nikolića (ako mu Vučić dozvoli), Vuka Jeremića, Šešelja te Boška Obradovića, vođu krajnje desnog pokreta Dveri.

Blic najavljuje i dolazak šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova u Srbiju 12. ožujka iduće goidne, manje od mjesec dana uoči izbora. Prethodno će u Beograd doći i ruski ministar obrane Sergej Šojgu,  a ne treba dvojiti da su ti posjeti visokih dužnosnika Kremlja dio pritiska na ‘prozapadnog’ Vučića.

Bude li uopće objedinjenih izborai u kojoj god kombinaciji na njih išli Nikolić i Vučić, politički analitičari u Srbiji drže da će nakon njih SNS toliko učvrstiti vlast da bi u Skupštini mogao imati čak dvotrećinsku većinu.

ŠTO ŠEF RUSKIH ŠPIJUNA RADI U BEOGRADU: ‘Razlog posjeta nimalo se neće svidjeti Zapadu’

Povratak na Net.hr