NOVI PRAVILNIK

IZMJENE PRAVILA O OSLOBOĐENJU OD PDV-A I TROŠARINA: Umjesto deset kutija cigareta, sada možete prenijeti tek dvije 

Na snazi su nova pravila o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država, kojoj pripada i BiH

Na putu prema Hrvatskoj ovih dana su brojni putnici iz Bosne i Hercegovine ostali šokirani novim pravilima. Od 1. siječnja 2021. godine na snazi je novi pravilnik o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država, a toj skupini pripada i BiH.

Preko granice moguće prenijeti tek dvije kutije cigareta

Putnici tako prema novim pravilima od početka 2021. godine, preko granice umjesto deset kutija cigareta, koliko je do sada bilo omogućeno prenijeti u osobnoj prtljazi bez plaćanja davanja, mogu prenijeti tek dvije kutije cigareta, piše Večernji list BiH.

Prema pisanju bosanskohercegovačkog lista, u osobnoj prtljazi putnika oslobađanje od uvoznih davanja pri unosu robe u carinsko područje Europske unije odnosi se na sljedeće količine duhanskih trošarinskih proizvoda: 40 cigareta, 20 cigarillosa (pri čemu se cigarillosom smatraju cigare neto težine do tri grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje, 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine te 50 grama novih duhanskih proizvoda.

Bez davanja se može prenijeti, alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80% vol. i više u količini do 1 litre ili alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje također do 1 litre ili mirno vino, 2 litre, piše Večernji.

Iako se prošle godine odlazak u kupnju preko granice odlazilo puno manje zbog koronakrize, brojni stanovnici pograničnih područja i dalje u nabavku odlaze u BiH zbog puno jeftinijih cijena od onih u Hrvatskoj. Upravo u tom leži razlog ovih novih navedenih promjena koje su na snazi od početka godine. Prema neslužbenim procjenama, kako navodi navedeni list, Hrvatska na kupnji cigareta u BiH i Srbiji godišnje gubi čak pola milijarde kuna trošarina i PDV-a.

GASTARBAJTER SE VRAĆAO U NJEMAČKU PA DOŽIVIO ŠOK NA BAJAKOVU: Zbog sira kojeg je sam prijavio dobio globu od 25.000 kuna

DETALJI NOVOG MODELA: Učenici će imati vježbe evakuacije, a unatoč online nastavi, neke ispite će pisati u školi? ‘Lani smo imali loše iskustvo’

Povratak na Net.hr