ODGOVOR NA PROZIVKE

TRUMP ODBRUSIO PAPI: ‘Kad Islamska država napadne Vatikan željet ćeš da sam predsjednik’

Papa Franjo u četvrtak je rekao da Donald Trump “nije kršćanin” zbog stajališta o useljeništvu, a trenutno vodeći kandidat republikanaca za američkog predsjednika ocijenio je Papinu izjavu “sramotnom”, poručivši da bi katolički poglavar bio sretan da on bude američki predsjednik ako Islamska država napadne Vatikan, javile su agencije.

“Osoba koja samo razmišlja o podizanju zidova, gdjegod oni bili, a ne gradnji mostova, nije kršćanin”, rekao je Franjo tijekom leta na povratku iz Meksika u Vatikan na izravno postavljeno novinarsko pitanje.

PAPA SE OBRUŠIO NA TRUMPA: ‘Ti nisi kršćanin’

“Toga nema u evanđelju”, dodao je. ali i naglasio kako ne želi savjetovati američkim katolicima da glasuju za Trumpa ili ne.

“U to ne želim biti uvučen. Samo kažem da taj čovjek nije kršćanin ako govori takve stvari. No, moramo vidjeti je li on to rekao na takav način i u tom smislu dopuštam mogućnost pogreške”, rekao je Papa.

“Kad IS napadne Vatikan, Papi će biti krivo”

U pisanoj izjavi za javnost Trump je ustvrdio da je “sramotno kad vjerski vođa dovodi u pitanje vjeru nekog pojedinca”.

“Nijedan vođa, a osobito vjerskim ne bi si smio uzeti za pravo propitivati religiju ili vjeru nekog čovjeka”, napisao je Trump.

“Ako i kad IS napadne Vatikan, a znamo da je to njima krajnji cilj, mogu vam obećati da bi Papa mogao samo moliti i željeti da je Donald Trump (američki) predsjednik”, rekao je Trump u govoru u Sjevernoj Karolini.

Također je poručio da bi se Meksikanci trebali sramiti što zloupotrebljavaju Papu kao pijuna, nakon što je prošlog tjedna ustvrdio da papa Franjo “ne razumije” američke probleme glede granice s Meksikom.

“Papa je vrlo politička osoba. Mislim da on ne razumije probleme koje ima naša zemlja, mislim da ne razumije opasnost od otvorene granice koju imamo s Meksikom”, rekao je za TV postaju Fox Business Trump, koji je tijekom kampanje obećao da će između SAD i Meksika podići zid ako bude izabran za predsjednika.

OBAMA UVJEREN DA TRUMP NEĆE BITI PREDSJEDNIK: Vjerujem u američki narod, znaju da ovaj posao nije reality show

KAMO IDE AMERIKA? Trump i Cruz bi vratiti simulaciju utapanja kao tehniku ispitivanja

Povratak na Net.hr